12 Ekim 2010 Salı

Hayata ne renk bakıyorsunuz?


Bana ilginç geldi zira hep düşünürüm bazı insanlar çok kolay karar verdikleri halde, bazılarımız bir türlü karar veremez. Kararsızlık benim için çoğu konuda söz konusu değildir. Çabuk karar veren bir insanım. Etrafımda bazı kararsızlar da beni çileden çıkarır. Karara varmak için sizden akıl danışana akıl sunmak, kararsızlara katlanmaktan daha rahatsızlık verici gelir bana.
Zaman zaman üzerinde düşündüğüm bu konuda geçenlerde bir yazı okudum. Bilimsel olarak açıklanmış ki, psikologlar, insanları dünyayı algılama konusunda ikiye ayırıyor.
1)"gri"
2)"siyah-beyaz"
Hayatı "Gri" gören insanlar iki zıt hissi aynı anda hissediyormuş.Bir konuyla ilgili farklı düşünceleri birlikte değerlendiriyor ve sık sık bir duygu ikilemi yaşıyorlarmış. Duygu ikilemi yaşayan insanlar siyah-beyaz düşünenlere göre daha uzun sürede sonuca varıyor hatta karar vermekten kaçınabiliyormuş.Gri düşünenler karar verme sürecinde uzun zaman kaybetseler de, tartışmaları her yönüyle değerlendiriyor, empati kurabiliyor ve daha yaratıcı olabiliyormuş. Negatif olaylar karşısında pozitif şeyleri de göz önünde bulunduruyor dolayısıyla istismara uğradıkları ilişkilerde bile ilişkiye son vermekte zorlanıyorlarmış.
"Siyah-Beyaz" düşünenler ise daha kolay karar verebiliyor ancak tek bir görüşte takılı kalınca alternatif çözümler üretemeyebiliyormuş. Çok hızlı karar vermelerine rağmen, sadece kendileri için önemli olan özelliklere odaklandıkları için ilişkilerinde çatışmalar yaşayabiliyorlarmış.
Tabii mantıksal olarak burdan hareketle ilişkilerinizi daha bilimsel incelemeye tabi tutabilirsiniz. Ben bu günden sonra ilişkilerime iki renkli bakmak yerine biraz daha tek renkle bakmayı denemeliyim sonucunu çıkarıyorum. Tabii grinin tonunu iyi ayarlamak kaydıyla. Siz ne dersiniz?

1 yorum:

  1. Sn.Defne hanım,
    Bloğumu ilk kez siz izlemeye aldınız,bunun için teşekkür ederim öncelikle...Hayata ne renk baktığımıza gelince;Can Yücel'in güzelim tanımı ile "Rengahenk" bakmayı elbette yeğlerim ama yaşam koşullarında size katılıyorum,gri bakmak olasıkla en iyi yol...
    Saygılarımla

    YanıtlaSil