21 Mayıs 2011 Cumartesi

Güvercinler



Güvercinler
Masonit tuval üzerine yağlıboya,
50x60cm ©Mayıs 2011, DS

Güvercinler şehrin kalabalığında, ürkek ama bir o kadar özgürce yaşarlar. Çok uzaklara uçsalar bile yönlerini kolaylıkla bulabilirler.Erkekle dişi güvercin birbirlerine çok bağlıdırlar, eşlerden biri bir kazaya uğrayacak olursa, ötekinin yeni bir eş kabul etmesi uzun bir zaman alır. Güçlü ve hızlı uçucudurlar. Yuvaları derme çatma bir yapı olsada anne ile baba sırayla kuluçkaya otururlar, erkeğin kuluçka nöbeti genellikle gündüz, annenin ki ise gecedir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra güvercin sütüyle beslenirler. Bu eşsiz madde, anne güvercinin kursağının zarı tarafından salgılanır ve yavruların ağzına püskürtülür.Doğanın mucizesi, mitolojide Afrodit'in iyilik perisi, ağzında zeytin dalı ile yaşamın habercisi, özgürlüğün, barışın, huzurun, sadakatın, bağlılığın kısaca mutluluğun simgesidir Güvercinler.

PS: Bu resmi yapmama ilham olan fotoğrafı kimin çektiğini aramama rağmen bulamadım. Bana bildirirse resmin altına bilgi notu olarak koymak isterim.

11 yorum:

  1. Arka balkonumuza iki kez güvercin aile konuk oldu. Benimde onları izlemek fırsatım oldu böylece. Çok güzel bir aile yaşamları var gerçekten. Yavrularının ve birbirlerinin sorumluluğunu öyle güzel alıyorlar ki...

    Reim çok güzel. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Güvercinler ne çok severiz oğlumla.
    Ellerine, emeklerine sağlık Defne'cim çok güzel bir resim:)

    YanıtlaSil
  3. Bazen durup duruken bir güvercin gelip pencere keneraına konar ya, bir hoşluk kaplar içimi...Resim çok ama çok güzel...

    YanıtlaSil
  4. O kadar beğendim ki yakına alıp uzunca baktım...Benim gibi kuş sever birine görünebilecek en güzel resim .Fotoğraftan olmasına karşın çok başarılı olmuş.
    Ellerine sağlık Defnecim...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Mihriban, Sözde değil özde bağlılık onlarınki. İnsanoğlunun pek beceremediği, bugünlerde pek değerinin kalmadığı. Bu özleme bir öykünme aslında bu resim.Pek çok konuda olduğu gibi hayvanlardan ders almamız gereken...Teşekkürler güzel yorumuna

    YanıtlaSil
  6. Özlemcim ben de çok sevmeye başladım onları.Evimin balkonunu çok pisletmelerine rağmen, o kadar güzeller, o kadar ürkek ama sevgi saçıyorlar. Yuvaları hemen balkonun üstünde.Sanki konuşuyorlar beni anlıyorlar. Her sabah sohbetimiz var onlarla.Teşekkürler güzel yorumun için.

    YanıtlaSil
  7. Lalecim çok teşekkürler güzel yorumuna resim sende o hoşluk duygusunu yaratmışsa ben de mutlu olurum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Natalie. Senin kuşları ne kadar sevdiğini biliyorum. Üstelik yaptığın kuş tablosu hala gözümün önünde. Beğenmene çok sevindim çünkü ben de senin resimlerini aynı şekilde defalarca bakıp mutlu oluyorum. Daha pek çok ortak paylaşımlarda güzelliklerde buluşmak dileğiyle sana kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Güvercinlere ayrı bir sempatim vardır. İlahi gelirler bana..
    Yaptığınız resmi çok fazla beğendim.
    Ellerinize sağlık gerçekten...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Zeugma, Çok haklısın, resim altına karaladığım satırlar fazla uzamasın diye yazmamıştım ama Eski Yunan'dan itibaren insanoğlu Güvercin'e hep bir kutsallık atfetmiş.
    Eski Yunan mitolojisinde Peristera, Aphrodite’ nin yanında dolaşan perilerden biri. Aphrodite ile Eros çiçek toplamak için yarışırlarken Aphrodite Peristera’nın yardımı ile yarışı kazanınca Eros kızıp, Peristera’yı güvercine dönüştürür. Dinsel inanışta da güvercinin farklı bir yeri var. Örneğin Tevrat’ta Nuh Peygamber, tufanın dinip dinmediğini anlamak için bir güvercin uçurur. Güvercinin ağzında yaşamın sürdüğünü müjdeleyen bir zeytin dalıyla döner.Yine güvercinin Hıristiyanlıkta da önemli bir yeri vardır. İncil’de Yahya tarafından vaftiz edilen Hz. İsa’nın başına “Kutsal Ruh”un beyaz bir güvercin olarak konduğu anlatılır. Bu nedenle güvercin Kutsal Ruh’un temsilcisidir. İslamiyet’te Hz. Muhammed’in Kureyşlilerden kaçarken Sevr Dağı’nda sığındığı mağaranın girişinin örümcekler tarafından ağla kapatıldığı, bir güvercinin de orda yuva yaparak onu kurtardığı aktarılır. Bu sayede yazı uzamasın diye yazamadıklarımı da eklemiş oldum sayende. Teşekkürler güzel yorumun için.

    YanıtlaSil
  11. Ilk bakista fotograf zannettim. Bravo! Boyle yeteneklerin oldugunu bilmiyordum...Didem

    www.didemuzuncaova.blogspot.com

    YanıtlaSil