1 Ocak 2016 Cuma

Biraz felsefe yapalım





“Eğer istediğin olmazsa acı çekersin.. eğer istemediğin bir şey olursa yine acı çekersin.. hatta istediğin şey tam olarak olsa da yine acı çekersin, çünkü onu kaybetme riskin vardır. Zihin böyle belalı bir şeydir.. Değişmeden özgür olmak ister.. Hayatın koşullarından ve ölümden özgür.. fakat değişim hayatın kanunudur ne kadar direnirsen bu gerçeği değiştiremezsin..”


Sokrates


****

Çok soğuk bir kış günü üşüyen kirpiler birbirlerine iyice sokulurlar, soğuktan ve donmaktan korunmak için, ama bir süre sonra birinin dikenleri diğerine batmaya başlar. Birbirlerinden iyice uzaklaşırlar, bu seferde soğuğun etkisi hissedilir. Her seferinde aynı olay tekrarlanır, üşüyünce birbirlerine yapışan kirpiler, dikenler batınca birbirlerinden fazlasıyla uzaklaşırlar, ta ki hem soğuktan etkilenmeyecekleri hem de birbirlerine dikenlerini batırmayacakları orta bir mesafe bulana kadar. İnsanlar da kendi monotonluklarından, tek başınalığın boşluğundan kurtulmak için birbirlerine yaklaşırlar, ama çirkin alışkanlıkları ve dayanılmaz hataları onları birbirlerinden uzaklaştırır. Orta mesafe ise nezaket ve iyi ahlaktır.


Arthur Schopenhauer.


*****

Bir miktar delilik karışımının bulunmadığı mükemmel bir ruh yoktur.

Aristo

1 yorum:

  1. Sokrat'ın de, Şopenhauer'in de (üşendim okunduğu gibi yazdım) :)))) niye bu kadar ünlü oldukları hemen anlaşılıyor e kolay mı filozof olmak? Güzel sözler. Karikatürdeki aslan harika bir soru sormuş:) teşekkürler

    YanıtlaSil