6 Eylül 2010 Pazartesi

U2 360° Avrupa Turnesi



Öyle kolay kolay denk gelmez, farklı dillerden, farklı kültürlerden, farklı dinlerden 60.000 e yakın insanın tek bir ağız olup aynı şarkıları yürekten çığlık çığlığa söylemesine tanık olmak.
Dün gece U2 konserinde işte ben bu güzelliğe tanık oldum.Anladım ki korku, endişe, ümitsizlik ve acı veren, her türlü şiddet, terör ve savaşın sona ermesi için insanlığın, sevgiye, barışa, dostluğa, eşitliğe, özgürlüğe, kardeşliğe, adalete, hoşgörüye kısacası U2nun dediği gibi, "BİR" olmaya ihtiyacı var.

***
"Daha iyiye mi gidiyor, yoksa aynı mı hissediyorsun?
Senin için herşeyi kolaylaştıracak mı bu, şimdi suçlayacağın biri var?
Diyorsun ki bir sevgi, bir hayat, tek bir şeye ihtiyaç duyunca gece.
O tek bir sevgi, paylaşmamız gerek
Seni bırakır gider, eğer önemsemezsen.."

"The 360° Tour" sloganıyla tüm Avrupayı konserleriyle büyülerken, son durakları İstanbul'da rüzgar gibi estiler. Gurubun şimdiden efsane olmuş solisti Bono “İstanbul'da bir dinleyici kitlemiz var. O sıradışı şehirde, o sıradışı kültürde. Öylesine karmaşık, öylesine büyüleyici bir kültürde. Umarım şarkılarımızı dinleyenler vardır. Umarım normalde radyoda şarkılarımızı çalmayanlar, şarkılarımızı çalar. Böylece şarkılarımız öğrenilir. Ve umarım konserimizi izlemeye gelenler, hayatlarının en güzel gecesini geçirirler. Çünkü sahneye çıktığımızda bunu istiyoruz. Bizim için her gece, hayatımızın en güzel gecesi. Sahneye bu düşüncelerle çıkıyoruz. Dördümüz için çok özel bir duygu. O kimyayı yakalamak... demişti.
Ne güzel tarif etmişti İstanbul'u. O karmaşık, büyüleyici kültürde Bono'nun söylediği şarkıları dinlemeye gelenler, hayatlarının unutulmaz gecelerinden birini geçirdiler. Olimpiyat stadını dolduran herkes "Bir" olmuş,
***
"Gör dünyayı, yeşil ve maviler içerisinde
Gör çin'i, tam da önündeki
Gör kanyonları, bulutla bölünmüş
Gör tuna kuşlarını, gökyüzünü süpüren
Gör gecede ışıldayan bedevi ateşini
Gör petrol kuyusunun ilk ışığını
Ve gör ağzında yaprak taşıyan kuşu
Tüm renkler geçip gitmeden... "
çığlık çığlığa her birinin kalbinde aynı şarkının sözlerini haykırıyordu.

360 derecelik bir görüş alanı sunan sahnenin büyüleyici görüntüsü ayrı bir büyülü atmosfer yaratıyordu.Bu muhteşem prodüksiyon Willie Williams ve mimar Mark Fisher imzasını taşımakta ve şimdiye kadar tasarlanan en etkileyici sahne olma özelliğine sahip. Değişik renklerde ki spotlar, ışık ve ses sistemleri, subwoofer ve değişen görsel desteklerle günümüz teknolojinin, insan yaratıcılığıyla birleştiğinde neler yapabileceğine şahit olduk ve inandık ki yaratılan her güzellikte her kötülük gibi yine insanın elinde. Hangisini istediğine bağlı.
İnsanlığın el ele güzeli yaratması çok uzaklarda değil. Yeter ki Onu yaratmayı tüm kalbiyle istesin U2'nun bütün şarkıları dillerde türkü, yüreklerde ülkü olsun.

2 yorum:

  1. çok kıskandım seni defne :) orada olmayı çok istemiştim ama mümkün olmadı. konsere dair güzel bir yazı, teşekkür ederiz. güzel bir gün olsun senin için :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumuna çok teşekkür ederim. Define adasına hoş geldin. Hayatımıza giren ve de girecek daha pek çok büyülü güzellikleri birlikte yaşamak ve paylaşmak dileğiyle.Senin için de güzel bir gün olsun U2nun "Beautiful day" şarkısında dediği gibi "Güzel bir gün
    Geçip gitmesine izin verme"

    YanıtlaSil