Yaklaşık 2000 yıl öncesinden Keltler zamanından gelen bir gelenek olan Hallowen, Ekim ayının son gününü, Kasım ayının ilk gününe bağlayan ve popüler kültürümüze şimdilerde Cadılar Bayramı olarak girmiş olan bir gelenek. Kelt takviminde, Samhain, yılın en önemli günlerinden biri. Keltler tarafından kutlanan bu geleneğin kökeninde, Mısır gibi, Pagan gibi diğer kültürlerin de bağlantıları var .
Aslında Kelt kültüründeki inanışa göre, God of Death (Samhain) Ekim ayının son günü ölü ruhlara, sevdiklerini ziyaret etmesi için izin verir. Yaşayan ruhlar ise onları bulmaları için balkabağından fenerler yaparak onlara yardımcı olurlar. Bu gelenek sonraları 1.yüzyılda , Romalıların Keltlerle yaptıkları savaşlar döneminde iki kültürün etkisiyle değişime uğrayarak, yeni özellikler kazanır. 800 yılında Hıristiyan kilisesi bu günün "All Saints 'Day" olarak kutlanacağını ilan eder. Daha sonra, Katolik Kilisesi bu günün ölüler için saygı ve onur duygularının ifade edildiği " Ruhlar Günü" olarak kutlanacağını duyurur.
Cadılar Bayramı, çocuklar için eğlenceli bir festival. Ancak Cadılar Bayramı aynı zamanda ruhsal bir anlama da sahip. Dünyanın inanılan hemen hemen her dininde , insanlar atalarına saygı ve şükranlarını sunmak üzere birbirinden farklı yollar kullanırlar. Hepsinde ifade bulan ise , doğanın doğum ve ölüm döngüsü doğrultusunda, yaşamı evrenin varolan uyum ve düzenine göre sürdürmektir. Balkabaklarında yanan mumların ışıkları, bize yaşamın diğer tarafındaki büyülü bağlantıları gösterecek, bizden önce gelmiş ve geçmiş ruhların eve dönüş yolunu aydınlatabilek kadar güçlü olmasa da onlara duyduğumuz, kalbimizden gelen sevgi ve şükran duygularımızı ulaştırabilecek güce sahip olduğuna inanıyorsak neden biz de kutlamayalım?
|
Merak ederdim bu bayramın kutlanam nedenini?
YanıtlaSilSağol Defne'cim:)
biz kutlamayız gavur işi diyerek geçiştiririz ancak..hiç böyle içeriğine anlamına bakmadan hemde..ben kutlarım şahsen hiç sakınca görmüyorum:)
YanıtlaSilÇok güzel bir derleme olmuş, benim de üç yaşındaki oğlum biryerlerden duymuş yazdan beri bekliyordu, ekim ne zaman gelicek anne diye sorup duruyordu geç de olsa bu hafta sonu kutlıycaz biz de, tabi onun için sadece canavarlar ve kostümler önemli:)
YanıtlaSilBen de cadılar bayramının kökenini merak edenlerdendim, keltler gerçekten çok farklı bir ırk doğrusu..elinize sağlık:)
YanıtlaSilBen de yazicam bizim Cadilar bayramini... Etraf cok renkli oluyor, seker pesinde kosan cocuklar, kostumlu rengarenk insanlar...Hos bir adet degil mi?
YanıtlaSilDefne'cim çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş bence, eline sağlık.
YanıtlaSilAyrıca şimdiden bayramını kutluyor sevgilerimi gönderiyorum.
Özlemciğim, inançlar tarihi incelendiğinde her birinin tarihin derinliklerinde saklı kalmış bazı geleneklerden geldiği anlaşılıyor. O nedenle hepsi birbirinin içinden çıkma yda üzerine ilave edilmiş. Mısır kültürü olsun, Orta asyadan Kbele tapımı olsun, pagan inanışları olsun tarihin derinliklerinden mirasını bu güne aktaranlar.Cadılar bayramı da kökleri taa Kelt kültürüne dayanan sonraları dinin içine alınmış bir inanç sistemi haline gelmiş bir gelenek aslında. Hepsi maneviyatın devamı için çok gerekli ancak anlamını bilerek düşünerek, aklın süzgecinden geçirerek değerlendirilmesi kaydıyla. Aklın eleştirisine kapalı her inanış dogma olmaktan kendini kurtaramaz çünkü. Sevgiler iyi bayramlar.
YanıtlaSilSevgili Meyra, teşekkürler yorumuna, blogunda baktım da ne kadar çok yer geziyorsun. İmrenmemek elde değil.Seninle bizde görüyoruz senin gözünden, objektifinden. Eminim gittiğin yörelerde bile geleneksel hale gelmiş farklı inanışlara rast geliyorsundur. Aynı coğrafya üzerinde bile birbirinden farklı ne çok inanışlar var. Paylaşımların çok güzel. Bayramını en içten sevgilerimle kutlarım.
YanıtlaSilSinemcim, çocuklar çok eğleniyorlar tabi. Popüler kültürün yayılması en çok kapitalizmin patronlarını sevindiriyor. Onlarda mangalı körüklüyorlar. Ancak her birini anlamını bilmek, o kültürü anlamaya çalışmak da bilinç için çok önemli. Alet olmamak için en azından. Keşke oğlunu o kıyafetler içinde görebilsek:))
YanıtlaSilErencim, Çok haklısın. Keltleri incelemek çok keyifli olur. Tüm yaşanmış, sonlanmış, kırıntıları miras kalmış diğer kültürler gibi...Teşekkürler.
YanıtlaSilDidemcim sabırsızlıkla bekliyorum. Sen daha orada daha farklı bilgiler edinmişsindir mutlaka. Paylaşırsan sevinirim.Sevgiler
YanıtlaSilGüngörcüğüm teşekkürler. Ben de sana mutlu sağlıklı, keyifli, sevdiklerinle elele diz dize nivce mutlu bayramlar dileyerek her iki bayramını da kutluyorum. (Kızma her kadın biraz cadı değilmidir !!:)))
YanıtlaSilKesinlikle öyle canım :)))
YanıtlaSilBiz de bu sene partiye davetliydik, gittik ve eglendik ama bir kisi de cikip sormadi ki nerden cikmis bu Cadilar Bayrami diye :) Ogrenmis oldum, tesekkurler :))
YanıtlaSilacai_berry rica ederim. Sevgiler
YanıtlaSil