4 Aralık 2011 Pazar

Yin ve Yang


Beyaz, aydınlık, parlaklık özelliğiyle siyahın karşıtı bir renktir. Ancak, renk olarak kabul edilmemesi ya da tüm renklerin bileşimini simgelemesiyle de renkler içinde siyahla aynı konumdadır. Buna koşut olarak olumsuz anlamların yanı sıra birçok olumlu simgesel özelliklere de sahiptir. Yaşamın başlangıcını olduğu gibi, bitişini, tamamlanmasını yani ölümü de simgeler.


W. Kandinsky beyazı, ruhumuzu etkileyen sonsuz bir sessizliğe benzetir. Ancak, ölü bir sessizlik değildir bu. Her an her şeye açık, başlangıçtan, dünyaya gelişten önce gelen bir sessizlik. Siyah ise güneşin batışından sonra gelen bir hiçlik, umutsuz ve sonsuz bir sessizlik.


Çin mitolojisinde Yin ve Yang, yaşamı oluşturan iki temel evrensel güçtür. Yin ve Yang birbirinin içine geçmiş herbirinde diğerinin bir parçasının olduğu bir çember şekliyle ifade edilir. Birbirleriyle oluşturdukları dualite o kadar dengelidir ki,oluşturdukları çember mükemmeldir. Simgesel olarak evrensel yaşam, bu birbirinden farklı ama içiçe iki özelliğin karşılıklı etkilenmesi üzerine kuruludur.


Diyalektik meteryalizmin tanımladığı karşıtların birliği ve etkileşimi kuramına benzer şekilde oluşumlar, karşıtı olmadan açıklanamazlar. Karşıtların biri, diğerinden bağımsız olamaz. Yin ve Yang, karanlık ve aydınlık, siyah ve beyaz, dişi ve erkek, pasif ve aktif, gece ve gündüz, soğuk ve sıcak şeklinde kendi karşıtıyla anlam bulur. Tai-chi veya yin-yang işaretinin içindeki küçük karşıt renkli daireler gecenin içinde aydınlığın ve sıcağın, gündüzün içinde de soğuk ve gölgenin bulunması gibi dişi görünümün içinde erkek, erkek görünümün içinde dişinin varlığı, her sorunun, çözümü, sevginin, nefreti, eylemsizliğin, eylemi, savunmanın, saldırıyı barındırması gibi karşıtların içinde diğerini barındırma özelliğini taşır.


Karşıtlar, birbirine dönüşebilen yapıdadır.Gündüzden  geceye, geceden gündüze geçiş, sıcağın soğuması, soğuğun ısınması vb. son derece basit bir kural, kendi dinamizmi içerisinde  son derece karmaşık yapının ayrılmaz parçası oluverir.Sonuç olarak evren , kendisi ile çelişen çiftlerin bütünüdür.




Yin ve yang arasındaki dengesizlik evrenin bir parçası olan insanın yaşamı için oluşturduğu çemberin yapısını bozar ve hastalığa neden olur. Yaşam her birimizin kendi içimizde oluşturduğumuz siyah beyaz imgelerin bütünüyse, yada her birimiz yaşam denen evrende siyah veya beyaz olarak yerimizi alıyorsak, her birimizin içinde diğerinin karşıtı varlığını sürdürüyorsa, o halde yaşamı değiştirme gücünü de içimizde taşıyoruz demektir. Ama önce kendi içimize, başkasının gözünden bakabilmeyi öğrenmemiz gerekmez mi?
Her insanda beyazı görmesini öğrenmek için önce kendi içimizdeki siyahları bulup temizlemekle işe başlamak gerek. İçimizdeki ışık çok güçsüz dahi olsa, onu canlandırmak mümkün.


Günümüzde insan kendi kendine ve onu oluşturan doğaya karşı bir sınav vermekte. Bırakın ışığını canlandırmayı, içindeki var olan beyazı koruması gittikçe güçleşiyor. İnsan doğayı, zamanı, dostlukları, arkadaşlıkları, sevdaları acımasızca yok ederken, insanın içinde var olan siyahın baskın gücünü gördükçe hayrete düşüyorum. Siyahın baskın gücü karşısında, dağılmış çemberin kenarlarına sıkışmış beyazın cılız ışığı her şeye rağmen umudu taşıdığına inananlardanım ben.
Bırakın sonunda beyazın içindeki renkler açığa çıksın. Rengarenk bir evrensel yaşamın çabasında olalım.

19 yorum:

  1. yin ve yangın kedi hali muhteşemmiş. yin ve yang, zıtlıklardan beslenen bir hayatın içinde akıp gidiyoruz, bir yuvarlak gibi. siyahları temizlemekte fayda var, ama biraz da denge için o siyahlara da ihtiyacımız var. her şey dengeden ibaret. güzel yazı, güzel kareler için ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ne güzel yazı.
    ying ve yang, eh benim de hayatımın temel taşlarından. ve benzer düşünceler.
    :)
    kandinsky, d. materyalizm.
    ah ne güzel bunların üçünü de içeren bir yazı.
    iyi geldi.
    :)

    YanıtlaSil
  3. ah bi de sık sık ortadan yok olmasan.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Siyah beyazın bendeki en büyük çağrışımı yine ying yangla başka bir denge...
    http://www.flickr.com/photos/kakadu/1362910278/

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Ece, kocaman bir MERHABA sana yanında hediye ettiğin umut için, yorumlarındaki içtenlik ve sevecenlik için. Geriye paylaşmak kalıyor ben de şimdi seni izlemek için sabırsızlanıyorum. İşte böyle böyle çemberimiz genişliyor. Farklı dünyalara, farkli düşünlere, farklı ama sevgiyi çoğaltmak adına büyütüyoruz çemberimizi. Belki beyazlar bir gün galip gelir siyahlara ne dersin?

    YanıtlaSil
  6. Sevgili deeptone,
    Bazen tersleşsekte seninle, sanırım görmeyi istediklerimiz hep aynı yöne doğru. Sen bazen bana farkındalık yaratırken, tersi düşünceyle ben de senda uyandırıyorumdur umarım o farklı düşünceyi. Teşekkürler dosyluğuna, iyi ki varsın.

    YanıtlaSil
  7. ah bi de sık sık sitem etmesen.
    :)

    YanıtlaSil
  8. Özlemcim Objektifinle senin gözünden görebilmek için verdiğin adrese malesef giremedim. http://www.flickr.com/photos/kakadu/ sonrasında Page olarak sayfa no sunu verebilirsen görebileceğim sanırım. Sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar güzeldi yazınız, özellikle temsili "yin" ve "yang"ınıza bayıldım:)) yin ve yang felsefesi çok hoş gerçekten, yin-yang'ın siyah ve beyazı aslında bize hayata siyah-beyaz bakmamayı, düşüncelerimizde esnek olmayı, insanları yargılamamayı düşündürüyor bana...Sizin yazdıklarınıza da katılıyorum, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Onlar Kara Kız ve Snow mu? Eğer onlarsa, ne kadar da büyümüş pamuk kızın. Muhteşem görünüyorlar, maşallah.

    YanıtlaSil
  11. Erencim, yorumun çok doğru. Bu düşündüklerin aslında tamamen benim düşüncelerime paralel. Sonuçta ulaşılması gerekende bu esneklik. Hiçbirimiz birilerini yargılayacak kadar kusursuz değiliz.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Aybike, farkeden sen oldun. Evet karakız ve Snow. Snow boyutta annesini geçti. Ama hala annesinin kuzusu. Çok iyi huylu, güzel bir kedicik Snow. akında maceralarını anlatacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Hayat zitliklar da dolu. Kendi kisiligimiz bile oyle degil mi? Maksat dengeyi bozmamak. Cok hos bir yazi herzamanki gibi.

    YanıtlaSil
  14. Yin ve Yang; çekim yasası gereği zıtlıkların karşıtlığına olan etkileşimi, dayanma gücü...alaşım, karışım ve zaman içinde birbirini var eden bir dönüşüme geçiriyor!..Her insanın değil mi ki içinde iyilik de bunun tam tersi duygularda var olduğuna göre!..beyazın siyaha olan çekimi zaman içinde beyazın siyahdaki düşünce ve duyumsama gücünü de beraberinde getirdiğinden; empati yapmayı öğreniyor!.."bir ben var bende içeri!.."diyen Yunus Emre gibi!..sonra umut etmeyi, insanı tanımayı, ben'likten çıkıp biz olmayı öğreniyoruz!..

    Defneciğim, harika bir yazıydı okuduğum, Yin&Yang ancak bu kadar güzel anlamlandırılabilirdi birbirinden etkileyici fotoğraflarda; o siyah beyaz kedilerde ve Van kedisinin mavi/yeşil gözlerinde...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Defne ne zamandir yoksun. Yazilarini ozledim. Nasilsin?

    YanıtlaSil
  16. Defne Hanim, size sevdiklerinizle saglikli, mutlu, huzurlu bir yil dilerim, umarim bu yil kendinizi fazla ozletmezsiniz :)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. yin&yang ancak bu kadar güzel resimlenebilir...siyah ve beyaz kediler beni benden aldı!! tek kelime ile harikalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Hoş geldiniz. Bu sayede ben de sizin yazılarınızı okuma imkanı buldum. Ne iyi ettiniz. Beyaz kediniz çok tatlı.Seviniyorum ortak çok zevkimiz var. Sizi şimdiden sevdim. Bereketli paylaşımmlarla dolu yeni blog arkadaşları beni çok mutlu ediyor.Sevgiler

      Sil