24 Ocak 2011 Pazartesi

Sakıncalı Piyade


Bugün 24 Ocak 2011Pazartesi... Bundan tam 18 yıl önce soğuk karlı bir Ankara sabahı, vicdanı olan her insanı dehşete düşüren bir haber duyuldu.Işıklı her daim gülen yüzüyle aydınlık düşünceleri ile hatırladığımız eğilmez kalem araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu evinin önünde park halindeki özel aracına konulan patlayıcı maddenin patlaması sonunda bu hain suikastle hayatını kaybetmişti. Hatırladığım kadarıyla eşi ve henüz bebek olan çocuğunu arabaya bindirmeden önce kendi binmişti arabaya. Bilemiyorum güvenlik sebebiyle mi yoksa hepimizin yaptığı gibi bebeğini arabaya bindirmeden önce ısınması için mi önce binmişti. Benim için bu haber, insanlığı, dürüstlüğü, araştırmacı gazeteciliği ve yazarlığı ile büyüdüğüm. aydınlandığım, ülkemin sorunlarını ve problemlerini anlamamda, kişiliğimin, siyasi görüşlerimin olgunlaşmasında örnekler aldığım değeri büyük bir insanı kaybedişimdi. Öyle bir insandı ki, yaşadığı sürece, her zaman doğruların arkasında oldu. "Terör, insana, binlerce yıldır edinmeye çalıştığı insanlığını unutturur. Onu, adalet ve demokrasiden uzaklaştırarak, öç alma duygularının tutsağı yapar."diyerek terörizmin karşısındaki net tavrini sergiledi, irtica ile mücadele etti.
Uğur Mumcu'yu kalleşçe yok ettiklerini zannedenler, öç alma duygusuyla insanlığını unutanlar... Düşünceleri bu yolla yok edemeyeceğinizi hala anlamadınız mı. Uğur Mumcu ve onun gibi kendileriyle birlikte düşüncelerini ve seslerini yok ettiğini sandığınız insanların yazdıkları kitaplarıyla, düşünceleri ile hala bize rehberlik etmekte olduklarını anlamalısınız. Sevgili Uğur Mumcu imzalı 3 nisan 1981 olarak tarih atılmış Silah Kaçakçılığı ve Terör, Temmuz 1979 Çıkmaz Sokak, ocak 1979 Büyüklerimiz ve 18 temmuz 1977 Sakıncalı Piyadeyi çıkarıyorum kütüphanemden.İşte düşünceleri, sözleri ve savunduğu değerleriyle Uğur Mumcu karşımda. Yok edemediniz... Edemezsiniz. Sakıncalı Piyadeyi yazdığında biliyordu ki savaş durumunda en önde giden ve en ön safta dövüşendi Piyade. Kendisi vurulsa da onu vurmak için yerinden çıkan düşman, kendini açık ederek yok edilecek.
Kitapta anlattığı ve dönemin yazarı Aziz Nesin'in büyük taktirini kazandığı Sakıncalı Piyade isimli kitabında, Piyade kendisiydi. Ağrı Patnos’daki işkence dolu günlerini günlerini muhteşem bir mizah anlayışıyla anlatır bu kitabında.
Uğur Mumcu, bizim toplulumumuzun Sakıncalı Piyadesidir. En önde giden, kötülükle, cehaletle, hıyanetle, sömürüyle, irticayla ,silah kaçakçılığıyla, çetecilikle, derin devletle göğüs göğüse çarpışan, canını verse de düşünceleri ve idealleriyle her daim toplumumuza işik tutacak bir piyade.
Bizler, Uğur Mumcu'nun izinde onun kitapları, düşünceleri ile yetişmiş insan onuruna sahip bizler oldukça her 24 Ocak Uğur Mumcuların dirilişi olacak.
BİR İNSAN ÖLÜNCE ÖLMEZ,ONDAN BAŞKALARI UZUN SÜRE BAHSEDERLER.BİR GÜN BİR YERDE ADI SON DEFA GEÇER, BİR DAHA HİÇ ANILMAMAK ÜZERE. İŞTE O ZAMAN GERÇEKTEN ÖLÜR İNSAN...
Julie Romans

Bugün her zamankinden daha çok anıyoruz seni Sevgili Uğur Mumcu. Işıkların gözümüzü kamaştırıyor, bulunduğun yerden...

Sevgilerimle,

6 yorum:

  1. 18 yil olmus mu gercekten. Aci kayiplarimizdan biridir. Unutmak mümkün degil.

    YanıtlaSil
  2. Geçen yıl bu gün uzun uzun yazmıştım duygularımı. Bu sene yazılanları okuyorum. Hemen her yazısını okuduğum bu güzel insanın ölümü ile ilgili her ayrıntıyı anımsıyorum, nasıl üzüldüğümü de.
    Yokluğunun en çok hissedildiği bu gün de saygı ile anıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. cok guzel bir yazi olmus. Bir dahaki 24 Ocakta benzer seyler yazacagiz yine ama gonul istiyor ki olumluya giden bir tabloyu da yazilarimiza ekleyebilelim.

    Elinize saglik

    YanıtlaSil
  4. Ortaokuldaydım Sakıncalı Piyade'yi elime aldığımda. Lisdeydim ilk fail-i meçhul'ü duyduğumda. Ardından daha kaç kişi. İlk çocuğum doğmuştu Uğur Mumcu fail-i meçhullere katıldığında. Bitmedi devam etti fail-i meçhuller. Umudu olan var mı faillerin bulunacağından? Benim yok...

    YanıtlaSil
  5. Sakıncalı piyade'yi kaç kez okuduğumu bilmiyorum ama bir dönemin simgesi haline geldi.Uğur Mumcu'yaa gelince,katillerinin bulunacağına dair hiç bir umudum yok.Bunun nedenleri de ortada,maalesef.

    YanıtlaSil
  6. Sayın Soysal Merhaba
    Yine sesiniz soluğunuz kesildi,bu kez nasıl bir sürpiz ile çıkacaksınız karşımıza merak ediyorum ve aman gribe dikkat...

    YanıtlaSil