Önce ayıklama faslı. Biraz el becerisi ve alet ister kuşkonmazları ayıklamak. Altından üçte birlik kısmının, kabak oyacağı ile güzelce kabuklarını sıyırmak gerekir. Dikkatli olmak lazım çünkü kuşkonmazlar çok ince ve taze olduğu için hemen kırılıyor.
Kabak oyacağı ile biraz zorlandığım için, daha uygun bir alet aradım. Salatalık soyacağı çok rahatlattı işimi. Kök kısımlarından birer parmak attım. Verev olarak 3 parmak kalınlığında doğradım.
Taze sarımsaklardan 4 taze diş, 1 taze soğanı jülyen doğrayıp tereyağ ve zeytinyağ karışımına attım. Hazırladığım kuşkonmazları üzerilerine bir iki dakika karıştırıp, dalından bir tutam fesleğen, aynı miktarda maydanoz tuz ve karabiber karıştırıp beş dakika kadar üstünü kapattım. O arada açtığım Fransız şarabımdan bir yudum ilave ettim. Bir küçük paket krema ile karıştırıp 5 dakika kaynamaya bıraktım. Bu arada makarna tenceresinde kaynattığım suya tuz ilave edip, penneleri boca ettim. 8 dak. içinde onlarda hazır oldu.
Her ikisini ayrı bir tencerede karıştırıp demlendirdim. Tabağa alıp, parmesan ekleyince, işte sonuç. Tadı da nefis oldu.Bu kuşkonmazların aroması beni kendimden geçiriyor.
Kuşkonmaz K vitamini, B vitamini (yani folat sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemli) B1, B2, B3 ve B6 ,(Bilirsiniz B6 özellikle depresyona çok iyi gelir) C vitamini (Cilt için harika)ve A vitamini (Göz sağlığı) açısından oldukça zengin. Ayrıca lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynak.Üstelik inulin isimli özel bir karbonhidrat çeşidi içerdiğinden, bağırsakta sağlığa iyi gelen bakterin gelişimini ve aktivitesini arttırıyor. Bunların yanında afrodizyak etkisini de unutmamak lazım. Benden söylemesi:))
Ben ilk defa İspanya'da beyazından yemiştim kuşkonmazın, hani şu konserve olanından, nefret etmiştim. Epey bir süre kuşkonmaz sevmediğimi sanıyordum ama sonradan farkettim ki meğer tazesine bayılıyormuşum. Ellerine sağlık, afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilHarikasin ne sik seyler yapiyorsun. Ismi bile havali. Biliyor musun kullandigin malzemeler en sevdigim seyler, asparagus, makarna ve sarimsak. Bunu yapmam sart oldu. Eline saglik!
YanıtlaSilDidem
www.didemuzuncaova.blogspot.com
Yurtdisinda cok severek yedigimiz ve Turkiyeye donunce ne yapariz diye dusundugumuz bir sebze kuskonmaz :) Ama simdi sizin blogunuzda gorunce rahatladim acikcasi demek ki arayinca bulabilecegiz tazesini ulkemizde de :)
YanıtlaSilellerinize saglik ve tesekkurler bu guzel paylasim icin.
ben hiç konmaz yemedim tadını merak ediyorum ama çevremde yapan biride yok size mi gelsem :))
YanıtlaSilbu arada yorum yayınlamak oldukça problemli yoksa benmi sıkıntı yaşadım...
bu sefer kolay oldu :)) sözümü geri aldım :)
YanıtlaSilSevgili Aybige, Beyazı konserve oluyor. Hemen heryerde bulabilirsin. Ancak ne tadı ne aroması kuşkonmaz gibi. Bir kez bir gurme dükkandan almıştım, kuşkonmaz bulamayıp aşerdiğim zamanlarda, baktım ne risotto ne makarna olur, cıvık pörsük lezzetsiz, ben de çorbasını yapmıştım. İçine krema katınca lezzeti biraz oldu ama kuşkonmazın ne tadını ne aromasını verdi. Yani beyazlara kuşkonmaz demek taze kuşkonmaza ihanet olur.
YanıtlaSilDidemcim, pek çok zevkimiz ortak o nedenle yemek zevklerimizin de benzemesi beni şaşırtmadı. Blogu yemek tarifleriyle doldurmak istemediğim ve yemek tarifleri bloglarına karşı mahçup olmamak için pek bu konuda yazmıyorum ama yemek yapmasını severim ve bu konuda ailemden gelen genetik bir yatkınlığın olduğunu söylerler. o nedenle zaman zaman yazmayı istiyorum doğrusu. Amerika'da kuşkonmaz durumlarını hiç bilmiyorum ama eminim çok rahatlıkla bulabilirsin. Ben hergün yesem bıkmam.
YanıtlaSilSevgili A-H, kuşkonmaz hakkındaki hislerimi yazmışsınız yorumda. Yazları yurtdışında oluyorum genellikle, akraba durumlarından. Kardeş benden yıldı, hergün gidip taze kuşkonmaz alıyorum. Belki rahatlıkla bulunduğu için onların böylr bir derdi yok, dolayısıyla hergün kuşkonmaz yemek istemiyorlar. Bir komedidir süregeliyordu. Şimdi bizim memlekette bu harika sebzeyi rahatlıkla bulunca, belki benim de bu paranoyaklığım azalır diye düşünmekteyim. Ben teşekkür ederim yorumun için.
YanıtlaSilÖzlemcim, ah ah ben yemek yapıp yedirmeyi o kadar severim ki, sofram her zaman sana açık ne zaman istersen bir yorum at, ben sana adres veririm üstelik büyük bir mutluluk olur benim için. Senin harika yazılarını okuyorum ve çok beğeniyorum. Yorum kısmı, blogspotun bir ara revizyonu sırasında oldu sanırım. Daha kolay olabilmesi için tasarımlardan bir bakmak lazım sanırım. Sevgiler DS
YanıtlaSilKuskonmaz var burada. Hemde coluk cocuk bayiliyoruz, baligin yanina da cok iyi gidiyor garnitur olarak. Degisik seyler denemeyi bende cok seviyorum ev yemek kitabindan gecilmiyor:)
YanıtlaSilAra sira yemek tarifleri ver, guzel oluyor.
Didem
www.didemuzuncaova.blogspot.com
Didsemcim, acaba Didemlerimi kariştırdım diye düşündüm bir an, ama yanılmamışım doğru Didem senmişsin. (Üsteki yorumlara bak) İkinci yorumun için teşekkürler.:))))))))))))
YanıtlaSilKuşkonmazı markette hep görüyorum elim gidiyor geliyor:) ne yaparım nasıl yaparım derken tarifini gördüm ve bayıldım, zaten kremalı makarnaya ne eklesen güzel olur, kuşkonmaz harika bir fikir hem de çok faydalı, iyiki denk gelmişim yazına çok hoşuma gitti, çok teşekkürler ve dediğin gibi fettucine ile de süper olur, sevgiler
YanıtlaSilTarifiniz için teşekkür ederim. Destek verirseniz memnun olurum. Kolay gelsin. Her çeşit , ve her yöreden Yemek Tarifleri için ziyaret edebilirsiniz.
YanıtlaSilSitenizi ziyaret ettim. Yok Yok. Çok eğitici. Seve seve desteklerim. Sevgiler
Sil