11 Şubat 2011 Cuma

Gelincik Tarlası


Ressam: Claud Monet
Eserin Adı: Gelincik Tarlası
Yapım tarihi: 1873
Orijinal Ebadı: 50 x 65 cm
Tekniği: Tuval Üzeri Yağlıboya

Siz hiç gelincik tarlası gördünüz mü? Dünyada görüp görülebilecek belki de en güzel manzaralardan biridir.O güzellikten gözlerinizi ayıramazsınız.Hele bir de rüzgar esiyorsa, kıpkırmızı yaprakların hepsi birden dalgalı koskoca kırmızı bir denizi andırır. Nefesinizi bile tutarsınız. Oturup saatler boyu izlemek istersiniz. Kıpkırmızı bir mutluluktur gelincik tarlaları. Alev alevdir. Sahip oldukları renkten midir bilinmez, insanın içine kıpkırmızı bir heyecan, bir coşku verirler. Birden koşup aralarına girmek, hepsini toplamak gelir içinizden. Avucunuza sığdırabildiğiniz kadar toplarsınız. Ancak o kadar asil, naif, ve kırılgandırlar ki topraktan ayrılınca yaşayamazlar, bükülüverir boyunları, dağılıverir yaprakları.
Cocukluğumda duvarımızda asılı Claude Monet'in Gelincik tarlası isimli tablosu yer etmiştir hafızama. Annemi çağırıştırır bu tablo. Mayıs çiçeğidir Gelincik. Hep anneler gününde açar. Onun için annelerin çiçeğidir Gelincik.Bu tabloda anneme benden hediye.

ჱܓჱܓ
Gelincik Tarlası
Masonit tuval üzerine yağlıboya, 50x60cm
©Şubat 2011, Defne Soysal

22 yorum:

  1. Defnecim, tablo sana mı ait, harika olmuş, ellerine sağlık. Resim yaptığını bilmiyordum.

    Gelincik tarlalarına ben de bayılırım. Baharda bir yere giderken yolda kocayla az kavga etmemişimdir her gördüğüm tarlada "Durdur arabayı fotoğraf çekecem" dediğim için:))İnsanın içini kıpır kıpır eder, sürüyüp yanında götürmek istersin değil mi? Sahi bahar gelse ya artık:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Nurşencim evet canım tablo bana ait.Resim benim ilk aşkım. Çocukken saatlerce boyalarla resim yapardım. Okulda hocalarım da çok söylediler ama ben dinlemedim onları. Yıllar yıllar sonra tekrar döndüm resme.(Tabi benim ki amatörce) Herhalde son aşkım da o olacak. Bundan sonra yaptığım tabloları paylaşacağım bu blogda sizlerle. Gelincik tarlası son yaptığım tablo. Öyle içimden geliverdi gelincikler. Dediğin gibi baharı özledim galiba.Teşekkür ederim yorumuna ve iltifatına.

    YanıtlaSil
  3. Yeşil kırmızı mavinin altında dans ederken büyülenmemek elde değil gerçekten. Bizim buralarda açıldığında köylere, papatya ile gelincik kardeş kardeş oynaşırlar.Sen de onlara yetişmeye çalışırsın...

    YanıtlaSil
  4. Resim çok güzel olmuş,tebrik ederim.Ne anlamlı bir hediye annenize...
    iyi haftasonları...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili buğday tanesi, bak alttaki tabloda dağın üzerinde bir köy var. Çok uzakta değil.Senin bahsettiğin sizin köy orası olabilir mi acaba?

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Baykuş Gözüyle, anneler gelincikler gibi naif, asil ama kırılgandırlar.Bir rüzgar esse yada şiddetli bir yağmur yağsa yaprakları kırılıverecekmiş gibi gelir. Ama verdikleri sevgiyle derya gibidirler. Yeter ki yüzleri gülsün. Ben de anneciğimin yüzünde bir gülümseme görmek istedim.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili defne, harika bir yazı bu. Çok küçükken görmüştüm bir gelincik tarlası, tam da betimlediğin gibi rüzgarla salınan zarif kırmızı çiçekler gözümün önünde şimdi... ve anneni çağrıştırması sana ne kadar özel.. çok sevdim. dostlukla :)

    YanıtlaSil
  8. Defne Hn.merhaba
    Öncelikle tebrikler,resim yapmaya geri dönme kararınıza çok sevindim,bundan en çok bizler yararlanmış olacağız.
    Ayrıca yazıyı da çok beğendim ve bakir alanların azaldığı şu günlerde,Gelincik tarlaları da maalesef azalır gibi oluyor.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Nil, çok teşekkürler, beğenmene çok sevindim.
    Ağzı Bozuk Düşmanı blogcuğum, teşekkürler güzel sözlere. İnsan tüketen bir varlık malesef.Onu çoğaltana çevirmek ise bilinçlenmeyle oluyor, yoksa doğa öcünü çok acı bir şekilde alıyor ve acıtarak öğretiyor insana haddini.

    YanıtlaSil
  10. bahar gelsin artık...
    tablona bayıldım:)
    gelincik tarlaları gördüm,içinde yürüdüm,şanslıyım yani:)))

    YanıtlaSil
  11. Defnecim, resim yaptığını şimdi öğrendim.bende resim yapıyorum. gelincik çok severim. Suluboya çalışmalarımda çok kullanırım. Resmin çok güzel olmuş. Anneyle özleştirmen, başka güzel..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Cep Aynası, çok az kaldı bahara. Ama şimdi kışın tadını çıkarmalı.Bir kar yağmadı ya neyse. Güzel yorumun için teşekkürler.
    Zeynepciğim, ortak bir yanımızın daha olması ne güzel.Bu konuda da paylaşalım.Kimbilir ne kadar güzeldir yaptıkların. Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Defne Hanım,
    Pazartesiyi salıya(14.02.2011) bağlayan akşam,Mevlid Kandili.
    Bu nedenle sizin ve tüm dostlarınızın kandilini kutlamak istiyorum.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  14. Defne,bu tablo bizim ev de de vardı. Sanırım bir takvim sayfasıydı ve Annemin çok hoşuna gitmiş çerçeveletmişti. Çok eskiden , hala varmı bilmiyorum. Bilecik yolu üstünde kocaman gelincik tarlaları vardı. Eşim orada askerdi yol üstündeki o tarlalar o görüntü beni büyülerdi.
    Sevgimle

    YanıtlaSil
  15. Ağzı bozuk düşmanı blogcom, bilmiyordum mevlüt kandili olduğunu aynı zamanda sevgililer günüde. Bu sene çakışmış. Ben de sizin hem kandilinizi hem de sevgililer gününüzü kutlarım.Hep böyle bereketli ve mutlu günleri kutlamak nasip olsun hepimize, dostluk ve sevgiyle kalın.

    Sevgili Lale, o zamanlar bankalar yılbaşlarında takvim ajanda,kalem hediye ederlerdi. O takvimlerin üzeri değişik ressamların ünlü tabloları yada nefis doğa fotoğraflarıyla süslü olurdu. Hiç belleğimden gitmez o görüntüler. Her şey görgü bilgi kültür üzerine yapılırdı.Bankaların bile bu konuda bir misyonu vardı.Televizyon programları eğiti ve kaliteliydi.Bizler bu toplumda yetiştik.Şimdi geldiğimiz noktaya bakıyorum umutsuzluk belki çok ağır kaçacak ama ızdırap ve üzüntü ve duyuyorum. Şimdi gidip bakın o Bilecikteki tarlaların yerinde yeller bile esemez olduğunu.Bizler şanslıydık.Hala biraz şansımız kalmışsa görüyoruz anlıyoruz, hissediyoruz.Ya çocuklarımız ne yapacak ya torunlar?

    YanıtlaSil
  16. arkadaslar ben istanbulda gelincik tarlasdı arıyorum yerleri hakkında bilginiz varsa lütfen yardımcı olun :(:(

    YanıtlaSil
  17. tabiki ben de gördüm...sanırım renginden ötürü insanı başka alemlere sürükler; çok güzel anlatmışsın gelincik tarlasının kenarında olup uzun uzun seyretmek istedi canım şimdi...

    YanıtlaSil
  18. Bayırlırım ben de gelinciklere, ama sönüverirler kopartıp ele alınınca, tablo da pek güzel olmuş, kabiliyetim sıfır ama hevesim buldur denesem mi diyorum şu resim işini, bir o kaldı ya:))

    YanıtlaSil
  19. İstanbul'da gelincik tarlası bulmak için biraz şehrin dışına doğru belki Beykoz'un köylerine doğru gitmek gerek. Yoksa içinde doğal kalmış 1m2 bulmak mümkün değil.

    Sevgili minimalist,bir bahar gelsin onuda yaparız.Tşkler beğenmene sevindim.

    Sevgili kaymaklı kadayıf, koparılmaya gelmiyorlar değil mi.Tablo için iltifatına çok teşekkürler. Ben çok sevdiğim için resim yapıyorum.Sevgimi aktardığım için siz beğeniyorsunuz.Eğer sana da mutluluk verecekse hiç durma hemen al eline fırçayı derim.

    YanıtlaSil
  20. Defne hanım merhaba.
    Yanıt 1-2 gün gecikti,özür dilerim.keten tohumu da dövülecek öksürük ilacı için.Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  21. Gelincik Tarlası...Doğanın gizemi, anıların izdüşümü, hayata restin, içine düştüğümüz çirkinliklerden, akıl almaz oyun içindeki oyunlarından küçük bir an dahi olsa perdeyi araladığımız da görmek isteyeceğimiz bundan daha güzel bir manzara olamazdı herhalde!

    yüreğim ferahladı...
    duygulandım bu anlamlı hediyeniz için.
    Anneler hep çok özeller!
    teşekkürler paylaşım için :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Ağzı bozuk düşmanı blogcum teşekkürler tarif için. Kullanmak üzere iki panzehir tarifi de notlarıma aldım.

    Sevgili Esmir, harika yorumuna bayıldım. Gözler güzellik, yürek iyilik, ruh huzur istiyorsa, bunların cevabı hep doğanın gizeminde saklı değilmi.Ben de size kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil