14 Aralık 2010 Salı

Kartaneleri

Kar tanelerinin eşsiz güzelliğini 1885 yılında ilk kez fotoğraflayan kişinin Wilson A. Bentley olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik Vermont'lu basit bir çiftçi olan Bentley, kendi bulduğu yöntemle, mikroskopla fotoğraf çekme tekniğini kullanmış, bilim ve fotoğraf dünyasında büyük bir çığır açmıştır. Bentley, gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca çektiği 6000 den fazla fotoğraf içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamıştır. Her biri ayrı birer tasarım olan bu kar kristalleri doğanın sunduğu bir mucizesidir.

Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük bu mucizeler, pek çok sanatçıya ilham olmuş, fırçaların ucunda görünür hale gelerek ebedi güzellikler oluşturmuşlardır. Doğa her ne kadar mucizeyi çıplak gözden gizlese de, o gerçek muhteşem kristalleri bir araya getirerek oluşturduğu "kar" dediğimiz bembeyaz örtüyü insanoğlunun ayaklarının altına cömertçe sermiştir. Gerçi insanlar bu güzel rengi kirletmekte çok geç kalmazlar... Açılan beyaz sayfalar çok çabuk siyahlaşıverir.

Sömestri bizim zamanımızda bembeyaz karlarda iç çamaşırlarımıza kadar sırılsıklam olana kadar kartopu oynamak, kızakla kaymak, kardan adam yapmak demekti. Oysa şimdi kirlenen dünyamızın çocukları bu keyfi tadabilmek için en az 2000 metre yükseğe çıkmak zorunda kalıyorlar ne yazık ki...
Sormak istiyorum size... Bir kış sabahı uyanıp, her yeri örten o bembeyaz örtüyü gördüğünüzde ne hissedersiniz?
O uzayıp giden beyazın saflığında birden kıpır kıpır oluvermez mi içimiz? Bir ferahlık bir huzur çocukça bir sevinç sarıvermez mi bizi? Niye diye hiç düşündünüz mü?
Karlı bir havada benim önce çocukluğum aklıma geliverir. Onun için, önünden geçtiğim pastanenin camekanından seçtiğim, en kırmızısından elmalı şekeri alışımdaki çocuksu saflık, dondurucu soğuğunda bile burnuma ve yanaklarıma yansıyan pembelik, nefesimden çıkan sıcak buhar, ayakkabılarımın altında ezilirken kulağıma gelen ses, kızıl ve mor rengi gökyüzünden yansıyan ışıktır benim için "kar". Çocukluğumda annemin sulu köfte için ayırdığı havuçları burnuna takmak için aşırdığım, en sevdiğim şapkamı bile paylaştığım kardan adamın dostluğundaki güvendir. Onun içindir ki beyaz, saflığın masumiyetin, bozulmamış, kirlenmemiş değerlerimizin simgesidir.
Karlı bir kış gününde çatışmadan uzak, farklı ve özgür bir dünyanın kapısından, ışığın sembolü beyazın aydınlığını duyumsarım. Tüm insanların barış ve özgürlük içinde yaşadığı bir dünyanın ışığı görünür penceremden. Pencereyi açarım; alnıma, yanaklarıma avucuma damlayan kar taneleri beni yeni bir başlangıca doğru sürükler. Bir kış sabahı uyanıp, her yeri örten o bembeyaz örtüyü gördüğümde hep bunu hissederim.
Ta ki insanlar o bembeyaz örtüyü kirletene dek.

13 yorum:

  1. Ben size daha ilgincini söyleyeyim.. Petersburgda kar yağdı bir gün.. her zaman yağardı ama o gün bir başkaydı... bu koyduğunuz resimler var ya aynen o şekillerde, gözle görünüyordu basbayağı.. Ağzımız hayretten açık kalmıştı.. ben de mikroskopla falan görünür sanırım bu şekilleri

    YanıtlaSil
  2. Öyle masum ki o Beyaz,dediğin gibi güvenirsin her şeyinle,şapkanı paylaşır evdeki son havucunu feda edersin. Karşılığında da sana hatırlattığını alırsın,çocukluğunu,anılarını...
    Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yazı Defne, izninle iki dize eklemek istiyorum.

    "bütün renkler hızla kirleniyordu
    birinciliği beyaza verdiler"

    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. Zevgili Deli Anne, doğa mucizelerini sunar, insanoğlunun iyiliği için.İnsanoğlu ise doğaya ihanet eder.Doğa sabreder sabreder, ama intikamı acı olur.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Buğday tanesi,
    Masumiyet içinde pek çok çocukluk anısını barındırır.Tekrar çocuk olmak mümkün olmasada onu hatırlatacak her an tekrar bizi çocukluğumuza geri götürür.Kendimizi çocuk hissetmek bile mutlu olmak için yeter.Kar o bembeyaz saf görüntüsüyle bunlardan biri.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nil,
    Büyük usta özdemir Asaf. Şiirlerindeki ustalık, nasıl bir sihirdir ki ,bu kadar yalın ve basit anlatımla bir dünya kelimenin bir araya gelerek anlatamadığını iki satırda hatta iki kelimeyle anlatır.Teşekkürler katkın için.

    YanıtlaSil
  7. Sizi okurken kitap okuduğumu sanıyorum:), çocukluk anıları ne kıymetli değil mi? Dün ben de kendime kar tanesi kolye ucu geldim, şimdi bu yazıyla daha da anlam kazandı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. KARLI GÜN BATIMI.
    Her yer kar ile kaplanmış.
    Güneş battıkça batıyor.
    Ağaçların üzerinde hayaller
    Ve insanlar görünce şaşırıyor.
    ...
    Her yer kar ile kaplanmış,
    Hayvanlar kaçışma derdinde.
    Saçların kar,erimez kar dolu
    Ve her yer buz kesmiş.
    .....
    Her yer kar ile kaplanmış,
    İnsanlar hababam kızaklarla kayıyor.
    İçeride kaynarken sıcak çikolata ve kahve,
    O kızaklarda yer kapmaya neden gidilmiyor?
    .........
    Her yer kar ile kaplanmış,
    Güneş,yerde geçmişi aydınlatıyor.
    Işıklar,şehri parlattıkça parlatıyor.
    İnsanlar her yerde,"ne görünüş ama" diyor.
    Miranda Will
    Uzun zamandır kar' ın böyle zarif anlatıldığını duymamıştım.Bende kendi çevirim bir şiir ile katkıda bulunmak istedim.

    YanıtlaSil
  9. Bu güzel şiirle yazı daha bir zenginleşti a.b.d. blogcum.
    Her yer kar ile kaplanmış,
    İnsanlar hababam kızaklarla kayıyor.
    İçeride kaynarken sıcak çikolata ve kahve,
    aslında anlatılmak istenen neşe, çocuksuluk, huzur,mutluluk bu dizelere gizlenmiş.Şiir bir kaç dize ile nesir yazılarının anlatmak istediğini kısacık ne güzel veriyor.Güzel yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Defne,
    Hayatı biz insanlar ne yazık ki hızla kirletmeyi sürdürüyoruz!..
    Oysa ne güzeldi çocukluğumuzun o kar taneleri!.. kar düştükçe yere daha da aydınlanırdı her yer!..şimdi öyle mi...kar düştükçe çamura dönüşüyor değdiği yerler...arınacağına daha da kirleniyor!..

    Ama her şeye rağmen küçük ayrıntılarda mutlu olabilmemiz mümkün..kar taneleri yazınız ile çocukluğuma döndüm yeniden...Teşekkür ederim...

    Güzel bir yıl dilerim...Sevdiklerinizle birlikte; sağlık, sevgi ve kar taneleri kadar aydınlık geçsin günleriniz...

    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Esmir, Ne güzel bir esinti geldi sizin yorumunuzla define adasına.Ne iyi ettiniz geldiniz. Güzellikleri paylaşmak, sizin güzel yazılarınızı okumak için ben de can atıyorum.Böylece kar taneleri gibi aydınlık ortamlar aralıyoruz birbirimize. Ben de güzel dileklerinize tüm kalbimle katılıyorum.Hepimiz için, sevginin, umudun, huzurun, ışığın hiç eksilmeden artarak giden bir yeni sene olsun.Sevgiler DS

    YanıtlaSil
  12. hala guzel kar arkadaslar, yogun kar yagisiyla mahsur kaldigimiz bu gunlerde bende kar tanesi fotografi cekmeye yada mikroskopta guzelliklerini yakalamaya calisiyorum. Her biri farkli ayni bizler gibi! kar, beyaz, masumiyet, cocukluk ruhumuza iyi gelen semboller...

    YanıtlaSil
  13. Çok beğendim bu benzetmeyi Bestecim. Kar taneleri hepsi birbirinden farklı aynı bizler gibi...Dediğin gibi güzellik çok doğru kelime.Gözlerinizden güzellik hiç gitmesin,baktıkça hep güzellik görün.Sevgiler

    YanıtlaSil