28 Aralık 2010 Salı

Yeni Yıl


Sonunda yılbaşı ruhu bizim eve 2010'un son haftasına doğru sirayet etti. Buna da şükür ya hiç gelmeseydi? Yılsonu bana her sene farklı bir heyecan getirir. Bizim inancımızda dini bir yönü olmasa da "Yeniyıl", eski senenin yaşanmış ve sonlandırılmış olmasının başarısı; yeni bir seneye iyi dileklerle başlıyor olmanın kutlanması demektir benim için.
Sevgili Hafif Mutfak blogundan aldığım nefis tarifle 2011'in şerefine Melek Kurabiyelerini de yaptım. Çok lezzetli ve hiç bayatlamayan bu kurabiyeler evdekileri pek mutlu etti.

Geçen seneye kadar her yılbaşı gingerbread yapmak adeti vardı bizim evde.Çünkü evde küçük bir kızımız vardı. Artık büyümüş kendisi.Gingerbreadlere olan ilgisi kalmadı.Daha doğrusu başka alanlara kaydı.Bu yılbaşında hangi kıyafeti giyeceğiyle daha fazla ilgileniyor kendisi.
Bu arada "gingerbread yapımıyla ilgili çok blogda tariflere rastlıyorum. Gingerbread'in en büyük özelliği akçaağaç şurubu ve esmer şekerdir.Tabiki zencefil.Başka hiçbir malzeme bunların yerini tutamaz.Tadı aynı olmaz çünkü.
Neyse ki kızım çam ağacı süsleme konusunda hala çocuklığundaki kadar hevesli.Bu sene yine o hazırladı ağacımızı.Tabii bizim kedi uzak kalır mı.
O da yardım etti ablasına (!) Bayılıyor çam ağacına çıkıp oturmaya yada ışıkları kemirip, süslerle oynamaya.Daha bebek nede olsa. Siz nasıl idare ediyorsunuz kedinizle çam ağacınızı sağlam tutmayı? Her ne olursa olsun süslenmiş çam ağacı ışıltıları ve süsleriyle ayrı bir heyecen verir yeni yılın son günlerinde bana. Her kultürde yapılan işlerin simgesel anlamları ve onlara atfedilen değerleri farklı farklı olsa da çam ağacının o süslü görüntüsünün insanlara verdiği mutluluk aynıdır.
Hristiyanların Noel için kesip süsledikleri çama ilk olarak 1605 yılında Almanya’da ilgi gösterilmeye başlandı. Daha sonra XlX. yüzyıl ortalarında Helene de Mecklembung tarafından Fransa’ya taşındı.
Ermeni mitolojisinde yeni yıl tanrısının adı Amanor ‘dur. Pağanlık çağında avlanan hayvanlar Amanor onuruna çam ağaçlarına asılırmış. Noel gününde çam ağaçlarına çeşitli şeyler asılarak yapılan tören, Hristiyanlığa bu pagan geleneğinden geçmiştir. Tüm kültürlerde insanlar ağacı, uzun ömürlü olması yönündeki hayranlıkları ile kutsamışlardır.
İngiliz Daily Mirror gazetesinde "Noel geleneklerimiz nereden geliyor?" başlıklı bir inceleme yazısı gözüme çarptı. Kurabiye, hediye, ökse otu, Gümüş şeritler gibi uygulamaların nereden geldiğini inceleyen yazıda ağaçlara asılan ve uzamaya başlayan gün ile güneşi simgeleyen, elma, parlak küreler hakkında "Yeşil ağaç dallarına meyva ya da süs gibi şeylerin asılması Roma dönemine kadar uzanır. O dönemlerde süslemeler bereketi ve güneş ışığını sembolize ediyordu" deniyor. Roma İmparatorluğu'nun Anadolu coğrafyasının tamamını kapsadığı düşünülürse, yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğinin köklerinin Anadolu'ya uzanması, Muazzez İlmiye Çığ'ın iddaalarını kuvvetlendirir diye düşünüyorum.
Hepinize doya doya keyfini çıkaracağınız mutlu bir yıl sonu haftası diliyorum
Sevgilerimle DS

17 yorum:

  1. Sevgili Defne,
    Bugün çok mutlu ettin beni, kartını aldım. Ne kadar nezaket dolu bir yazı. Bütün dileklerinin aynısını sanada diliyorum.
    blogunu cok begendım. Ortak noktamız cok fazla, kitap sergi resim...
    Keyifle izleyeceğim seni. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Zeynep, sen de beni bu yorumunla çok mutlu ettin. Hakikaten mutluluk ulaşılması ulaşmasını bilene ne kadar da kolaymış.Seni tanıdığıma ve sanaldan da olsa senin gibi bir dostum olduğuna çok seviniyorum.2011'e yeni doslarla giriyorum.Bundan daha büyük zenginlik olbilir mi? Benden de sana içten gönül dolusu sevgiler DS

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Güzel kartınız ve nezaketli yeni yıl dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.İçimizdeki çocuksu heyecanların bitmemesi dileği ile
    İYİ SENELER

    YanıtlaSil
  4. harika :))) sayende yeni yılın havasına daha bir girdim. zencefilli kurabiyeler yapmak istedim :)hayatın rutinine bir fark getiren, insanların birbirini daha fazla önemsemesini sağlayan her özel günü seviyorum. sana mutlu bir yıl dilerim, hep güzelliklerle buluşsun yolun :)

    YanıtlaSil
  5. Umarım bu heyecanlı ve hoş hazırlıkların sonunda gireceğiniz yeni yılda çok güzel günler bekliyordur seni ve aileni Sevgili Defne.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Çok hoş kareler..Süslenmiş yılbaşı ağacı, kurabiyeler ve Noel Babalı servis takımı harika. Zencefilli yılbaşı kurabiyelerine ben de bayılırım. Kediciğiniz ise dünyalar tatlısı. Bizim Jane de bayılıyor yılbaşı ağacına. Nice nice mutlu senelere..Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Reyhan, İnan ben o kartları seçerken, yeni yıl mesajlarını yazarken, zarflara adresleri geçirirken postaneye gidip kartları yollarken inanılmaz mutlu oldum.Tüm dileklerim içtenlikle yüreğimden akanlar.Sizler oldukça her yılbaşı bu çocuksu heyecen artarak çoğalacak.

    Sevgili Nil, hadi durma, bak ne kadar mutlu oluyor o kurabiyeleri yerken insan.Teşekkürler iyi dileklerin için.Ben de senin yeni yılını kutluyorum.2011, bütün hayallerinin gerçekleştiği, mutluluğunun giderek çoğaldığı mutlu bir sene olsun.

    Sevgili Asuman, Ne kadar güzel dilekler bunlar.İçten dilendiğini bilerek, aramızda yaratacağı güzel enerjiyi hissettirdi bana.Umarım haklı çıkarsın.ben de sana kalbin kadar temiz, mutlu can dostun köpeğin ve diğer sevdiklerinle mutlu yıllar diliyorum.

    Adını söylerken bile mutlu olduğum sevgili Begonvilli ev, evimizin neşesi kediciklerimiz, iyiki varlar, onlarsız bir hayat düşünemiyorum.Sana da nice mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  8. bizim kedide basta pek bir oynadi ozellikle yere dusurup sonra yuvarlamaya devam etmek favori oyuna sonra kaniksadi galiba pek yanina yaklasmadi:) cok guzel bir oyuncu kedicikmis kendileri. Iyi seneler

    YanıtlaSil
  9. Defne,
    gingerbread tarifini bir ara ekler misin.gerçektende bir pagan geleneğiymiş aslında ağaç süsleme.hıristiyanlara ait olmadığı söyleniyor. okuması pek zevkli bir post olmuş bu.

    YanıtlaSil
  10. Sayın Soysal,
    Konu ile ilgili bilgiler için ayrıca ve özellikle teşekkür ederim.Bu yılbaşını bende evimde geçireceğim, yazınızdan büyük bir keyif ve moral aldım.
    Melek kurabiyelerine gelince;görünüşleri bile yetiyor tat vermeleri için, yiyenlere afiyetler olsun.
    Yeni yılın,hepimize güzel günler getirmesi dileklerim ile..

    YanıtlaSil
  11. son 3 gün 2010'da...
    keyifle geçsin...hayatımıza renk katan her şey güzel:))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Defne hanim, biz yurtdisinda yasadigimiz icin yilbasi telasinin aslinda daha ziyade noelin telasini fazlasiyla yasadik. Yilbasi süslemeleri, hediyelesmeler, özel gün ve aksamlarda bulusmalar her sey inanin cok cekici, isil isil. Bizim kendi dini bayramlarimizi ise is gününe rastlarsa özellikle hakkiyla yasayamiyoruz. Kendimce icinde yasadigim toplumu tanimaya calisiyorum. Özellikle mutfak kültürleri cok farkli. Amerikan ve italyan mutfagi cok popüler. Fransiz mutfagini pek tanimiyorum, fakat ingiliz mutfagini begeniyorum. Almanlarda ise tatli, pasta, kek, kurabiye cesitleri mükemmel. Sokaga ciktigimizda kaliteli ürünler satan yerler azaldi. Bir dergide okuduguma göre almanlar artik bu yari yariya noel kurabiyelerini terkedip cupcakesler yapmaya baslamislar. Biraz da icimde muhalif biri oldugu icin onlarin kültürüne de ayni zamanda sahip cikmaya calistim. Benimde asure gününde noel kurabiyeleri isimli bir postum var. Bir bakin almanlar neler hazirliyorlar noel icin hayran kaldim dogrusu.
    Biraz uzattim galiba ama kisacik yorumlarla sohpet edilmiyor. Sevgilerimle,
    Ayrica size ve ailenize saglikli ve huzurlu bir yeni yil dilerim.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Beste, bilemiyorum bu kedilerde normal mi ama bizimki çok hareketli ve meraklı.Yeni tanıyor herşeyi diye sesimi çıkarmıyorum ama, kızdığımı bilsede bildiği halde yapıyor.Ben yakalamayayım diye ağacın dalları arasına saklanıp kımıldamadan duruyor.Kızarsam ağacı sallayıp neredeyse yere yıkacak kadar zıplayıp kaçıyor.Çok hareketli çok. Ama çok da sevimli.
    Sevgili Nihan
    sen istersin de ben seni kırabilirmiyiYorumun için teşekkürler beğenmene sevindim.İlk yeniyıl kartını senden aldım.Çok mutlu oldum.Ellerine emeklerine sağlık.Çok güzel çizmişsin kardanadamı.Yeni yıl dileklerin içinde teşekkürler.Ben de senin yeni yılını gönderdiğim kartla kutluyorum.Dileklerim orda yazılı.Sevgiler
    Sevgili ağzı bozuk düşmanı, yazımı beğenmenize çok sevindim doğrusu.Hele size keyif ve moral vermesine daha çok.2011'in sizin için , güzellikleri paylaşacağınız dostlarla dolu mutlu, sağlıklı,neşeli bir yıl olmasını dilerim.

    Sevgili CEPAYNASI teşekkürler güzel yorumunuza. Ben de size modern bir evliya çelebi olarak gezeceğiniz bol bol seyahat göreceğiniz ve bizlerle paylaşacağınız dolu dolu poslar dileyerek yeni yılınızı kutluyorum.

    Sevgili Nesrin,
    Blogunuzu severek takip etmekteyim. Yabancı bir ülkede yaşamak zordur.Özlem hatsaffada olur.Bu bana hiç yabancı bir duygu değil.Ancak güzellikler nerede olursak olalım yaşamımızda olmalı.Yabancı kültürleri hep merak etmişimdir.Sizinle paylaştıkça hem bu merakımı gideriyor hem de sizde hissettiğim bu özlemin bu sayede biraz azaldığını hissedip mutlu oluyorum.Yeni yılda sevdiklerinizle elele gönül gönüle mutlu bir yıl dilerim.

    YanıtlaSil
  14. insanın bir kedisi olması bi de onun siyah olması ne güzel :)) keşke ben de mahrum olmasaydım bu güzelliklerden ama ahhh şu fobi yok mu o fobiii :(((( ailenle ve kedinle mutlu yıllar (definesoysal)....

    YanıtlaSil
  15. Ben bu adaya keske daha önceleri düsseymisim. Sevdim bu adayi hem bilgilendiriyor hem eglendiriyor.
    Birde aniden hic beklemdigim bir anda bana sürpsiz yapiyor.Define adasinin hazinesinden bende payimi aldim cok ama cok mutlu oldum:)
    Yüzümde kocaman bir sevinc gülümsemesiyle kucakliyorum seni.
    Nice mutlu yillar dilyerek öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. siyah kedilere ozellikle dayanamam benimde bir kiz bir oglum vardi simdi kedi cennetindeler. Bayildim agacin yapraklari arasinda hareketsiz durmasina oyuncu o annesi oyuncu:)

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Minimalist, en olmaması gereken şeye fobin olmuş.Bu şanssızlık.Çünkü insanın bir kedisi olması anlatılması güç bir mutluluk.Kedi sahibi olanlar bilir.Bir yavru kediyi eline aldığında fobi falan kalmaz.Bence yenebilirsin.

    Sevgili Sunter, ne güzel sözler bunlar, ne kadar içten.Teşekkür ederim.

    Bestecim, kediler de öçocuklar gibi farklı farklı karakterde doğuyor.Benimki oyuncu, kardeşimin ki miskin, bir başkası arsız,kimi çok iyi huylu aynı çocuklar gibi.Siyah kedi başka benim için de.Sevgiler DS

    YanıtlaSil