4 Mart 2011 Cuma

Dalgalar




Dalgalar
Masonit tuval üzerine yağlıboya,
50x40cm ©Mart 2011, Defne Soysal


Mikro kosmostan makro kosmosa kadar bulunduğumuz evrende hayat kendi ritminde danseder. Dalgaların kıyıya vurması gibi coşku, tutku, huzur ve hüzün kimi zaman dingin kimi zaman coşkun, kimi zamansa deli dalgalarla gelir, gönlümüzün kıyısına vurur. Kimi zaman sınırsızlığın simgesi, kimi zaman isyanların sesi olur.

Benim denizimde dalgalar dalgaları kovalar, sanki ruhumdaki coşkudan, tutkudan, huzurdan, hüzünden oluşan karmaşayı durdurmak istercesine, bir metronom gibi ardı ardına birbirleriyle yarışırcasına sahile kadar coşkuyla ulaşır, sertçe vurduktan sonra sakinleşip geri çekilirler. Gönlümün dalgalarını resmederken dalgaların sahile vuruşlarıyla içimdeki coşkunun, tutkunun, huzur ve hüznün karmaşasından kurtulup rahatladığımı, iliklerime kadar yayılan huzurun hafif tuzlu tadını, iyot kokan kokusunu hissederim. Duygularıma eşlik eden martılar yarışırlar dalgalarla rüzgara inat, hayata inat mutlu ve özgür. Bir dalga olup karışasım gelir enginlere. Derin maviliklerinde kaybolmak, bembeyaz dalgasında köpürmek isterim. Bir dinginlik hissi, bir huzur, bir yaşama sevinci yüreğimin ta derinlerinde hissederim.
Eğer hissediyorsam, varım, yaşıyorum.
sevgili kardeşim Cansın Erol'un dediği gibi

HÜZÜN
Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
Gönlümün kıyısına vurur
Aşınan kayalar gibi ruhum
yorgun suskun öylece durur
Islak kumlara yazılmış hikayeler
Ummana karışır silinir yavaş yavaş
Her dalga ömrümden bir şeyler koparır
Ağır ağır sönen gönlüm
sakin koyları özler
Son kum tanesi olana kadar
Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
Gönlümün kıyısına vurur
Son kum tanesini alana kadar

Şiir: Cansın EROL
Beste:Prf Dr Selahattin İÇLİ

18 yorum:

  1. Bu güzel satirlar cok iyi geldi. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Defne, ben ortaokuldayken okulumuz deniz kıyısındaydı. Up uzun sahil yolundan yürüye yürüye okula giderdik. Sahil yolu aynı İzmir'in Kordonu gibi düşün. Ama iki kat daha uzunu...Biz kış günlerinde okula giderken Karadeniz deli gibi coşardı...Aynen senin resmindeki gibi dalgalar kıyıdaki kayaları döverdi , bizi ıslatırdı.. Sabahın o sesizliğinde martılar çığlık çığlığa bağırıp balık avlamaya çalışırlardı.Biz hiç üşümeZ hiç korkmazdık, deli gibi gülerdik. Bir resim insanı ağlatır mı? işte bu resim beni ağlattı biliyomusun...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nesrin, seni iyi hissettirmesine çok sevindim. Sen hep oku yeterki, ben hep yazarım.Benden de gönlüm dolusu sevgiler:))

    YanıtlaSil
  4. Ah Lalecim. Resmi yapan, resmi görenle duygu köprüsü kurar. Benim denizlerim hep böyle dalgalı. Çünkü deniz bana özellikle kış aylarında hep hüzün verir. Karadeniz, hırçın dalgaları, koyu lacivert rengi ve anlık değişen bir durgun- bir dalgalı haliyle benim anılarımda da yer etmiştir. İnanırmısın bu resmi yaparken gözümün önünde karadenizin küçük bir sahil kenti Kerpenin pembe kayalıklarının üstünde olduğumu hayal ettim hep. Sanin duygularına bir nebze dokunabildimse kendimi bahtiyar sayacağım çünkü resim amacına ulaşmış oluyor. Ama sana söz seni gülümsetecek resimler de yapacağım. Sevgiler ve telşekkürler, içten yorumuna.

    YanıtlaSil
  5. Resim çok güzel sevgili Defne, ellerine sağlık.
    Cansın Erol'un sözlerini yazdığı o şarkıyı da öyle severim ki, bilhassa Ahmet özhan'ın sesinden...

    YanıtlaSil
  6. Defnecim, bende dalgalar ve bulutlar çok yaptım. zamanla paylaşıcam onları da.Seninle tanıştığıma çok sevindim. Ortak bir yanımız var... sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Defne resim beni kendine doğru çekti,uzun uzun baktırdı...Çünkü ben denizi dalgalıyken çok severim,hele ki Karadenizin dalgaları :)Ellerine sağlık,tebrik ederim...Şiir de harika ,uyum içindeler...

    YanıtlaSil
  8. Bu güzel resmi tıklayıp uzun uzun seyrettim.Dalgaların sesini dinledim.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Zeynep, Natalie, Mihriban, beni çok mutlu ettiniz güzel yorumlarınızla, şimdi hep resim yapmak istiyorum...

    YanıtlaSil
  10. Adımı Deniz Dalga koymak isterdim, dansöz adı gibi ama dalgalı denizlere aşığım ;) Fırtına beklerim öyle camın dibinde, azsın deniz de seyredeyim diye. Tekneye duayla binerim, fırtına çıksın da çıldırayım keyiften diye. Parayla değil, deliyim!!!

    YanıtlaSil
  11. dalgalı deniz...
    renklerine bayıldım:)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Oya, Desiderius Erasmus Deliliği övdüğü kitapta "Bütün insan ömrü,deliliğin yarattığı bir hayalden ibarettir" der.Laf aramızda ben de azıcık deliyimdir.Eee "Deli" olmadan "Veli" olunmaz derler:)))Üstelik en çok ta dalgalı denizde yüzmeye bayılırım.Zırdeliyim yani.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Cep Aynası,ben eskiden denizi mavi-yeşil-turkuaz bir jöleye benzetirdim. Eskiden diyorum şimdi istanbulda denizi birşeye benzetemiyorum.Ama renkler aklımda kaldığı kadarıyla böyleydi.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. hüzünü okurken mırıldanmaya başladım uzun zamandır dinlemediğim bir şarkıydı...dalgalar, martılar harika; dalgalı denizi de çok severim dalgalarla bir çocuk gibi oynamayı da...

    YanıtlaSil
  15. Defne Hn.merhaba.
    Bloğum bir açılıp bir kapanıyor,yazacağım yazının sizlere ulaşacağından emin olamıyorum,o nedenle 1-2 gün yazmadım ama bugün göndereceğim.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  16. Ünvercim, ben de dalgalarla oynamaya bayılırım. Bazen açık deniz öğleden sonraları dalgalanmaya başlar ya benim de çocukluğum geri gelir. Atlarım dalgalara saatlarce kahkahalarla oynarım dalgalarla. Her tarafım deniz kumu olana kadar. Temizlemesi ne zordur ama değer. Aynı karda oynadığım gibi. İşin sihiri çocukluğu hiç kaybetmemekte. Şarkı sözlerine gelince, Sevgili Cansın sözleri yazan benim çok değer verdiğim, hayatı çok genç yaşta eşini kaybedip,çocuklarının sorumluluğu omuzlarına çok genç yaşta binmiş çok duygulu, hassas bir o kadar da güçlü çok sevdiğim bir dostum kardeşim. Her satırında yaşanmışlıklarının izlerini ve duygularını bulabilirsin. Onu tanıyor olmak benim için büyük bir mutluluk. Çok teşekkürler güzel yorumuna, paylaşımına.Sevgiyle

    YanıtlaSil
  17. burada olduğunu bilmek iyi geldi.mailini dün görebildim.:((üzgünüm.sık sık yaz lütfen.

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir tablo ...hissettirdikleri hele! çok sevdiğim ve etkilenerek dinlediğim ;Cansın EROL şiiri ve Selahattin İÇLİ bestesi ile..

    bu güzel resimle birlikte anımsadığım müziği şimdi kulaklarımda!.. anılara uzandım bir anda:)

    Bu güzel çalışma için emeğine, ellerine sağlık Defnecim...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil