3 Nisan 2011 Pazar

Naturae Artis Magistra

Eski Roma'da latince ünlü bir söz olan "Naturae Artis Magistra" , yani "Doğa En Büyük Eğitmendir" sözü, sanatın doğa ile olan bağlantısını en yalın haliyle açıklar.
Doğanın cömertçe ortaya serdiği güzellikleri gören insan, doğadan aldığı ilhamla, bu güzellikleri kendi duygu ve düşünüşlerine ekleyerek yorumlar, ortaya çıkan ürün ise sanattır.
Bu günlerde kulağımda Vivaldi'nin Dört Mevsim konçertosunun ilkbahar bölümü, gözümün önünde Monet'in Giverny'de İlkbahar tablosu, dilimde Orhan Veli'nin "Beni Bu havalar Mahvetti" şiiri, burnumda, Chloe'nin Eau De Fleurs Lavande kokusu, doğadan bedenime, ruhuma yansıyan sihirle dolaşıyorum. Romantizmin, duygusallığın, umudun, sevincin, yeni bir hayatın, uyanışın ve yaşama sımsıkı tutunuşun simgesi İlkbahar fırçamın ucundan tuvalime işte böyle yansıyor.
Naturae Artis Magistra
Masonit tuval üzerine yağlıboya,
50x60cm ©Nisan 2011, Defne Soysal
Günleriniz hep bahar tazeliğinde olsun.

12 yorum:

  1. Çok güzel Defnecim, ellerine sağlık. Baharın verdiği ilhamı hiçbirşey veremez değil mi:)))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir ilkbahar resmi bu. Ellerine sağlık. Sen ve baharın güzelliklerini görebilen tüm insanlara kocaman bir selam benden :)))

    YanıtlaSil
  3. renkler yansıyan duygular hepsi muhteşem olmuş çok beğendim
    ellerinize sağlık
    yazıma yaptığınız yorumu çok sevdim
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Leylak dalı, Asuman, Mavianne,
    Teşekkürler değerli yorumlarınıza...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Defne harikasın ! Ne güzel çalışıyorsun ,ruh halini hem yazıya hem tuvaline çok güzel yansıtmışsın.Tebrikler........

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Natalie, bu ara hiç durmaksızın resim yapasım var. İlham perileri baharda pek hamarat.Senden de bekliyoruz yeni tablolar. Çalışan demir pas tutmaz:))

    YanıtlaSil
  7. Sanat tarihi hocamız bir Monet aşığıydı...Sevgisini bize de geçirdi.Monet'in tabloları bana şiir gibi gelir.
    Vivaldi de dört mevsimle doruğa çıkmıştır. İlkbahar ölümünde kuş cıvıltıları gelince müzik daha bir coşunca ben de coşarım .İyi ki sanatçılar var doğanın güzellklerinin farkına vardırabilen...

    Sevgimle

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bize ilkbahari yasattiniz. Ayni hisler bende de oluyor bahar yaklastiginda. Cosku, heyecan, huzur hepsi...
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Lale,
    Doğa en büyük eğitmen kuşkusuz, sanatta doğanın bir ürünü ve doğa kadar mucizevi. Bazen bir sanat eserinin karşısında nefesimizin kesilmesi de bundan. Doğa var oldukça güzel insan da sanatı varedecek. Bu insanın güzel yüzü. Sevgiler teşekkürler güzel yorumuna.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Didem,
    Merhaba, ne iyi ettin yorum yazdın. Bu vesile ile ben de senin güzel blogunla tanışmış ve yazılarını takip etmek imkanı buldum. Zenginleştim. Teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Defne; geçen haftaki yarışma sürecimde bloguma gelip bana moral ve destek verdiğin için çok teşekkür ederim. Çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. çok guzel olmus defne'cim gormemistim bunu gene bir paralellik oldu yolumuz kesisti:) Doga en buyuk ogretmendir latincesini hemen not aliyorum çok begendim:) sevgilerimle

    YanıtlaSil