3 Mayıs 2011 Salı

Snow


Tanışmıştınız, İşte bizim afacan küçük oğlumuz Snow. 14 Mart doğumlu. Şimdilerde büyümekle uğraşıyor. Gününün büyük bir bölümü annesiyle oyun oynamakla geçiyor. O kadar oyuncu, o kadar meraklı ve o kadar çevik ki.

Yürümeyi bırakın zıplayarak koşuyor, tırmanıyor, evde ne kadar küçük elimizin sığamayacağı kadar küçük delikler varsa keşfetti. Üstelik yeri belli olsun diye taktığımı çıngıraklı tasmayı da çıkarana kadar uğraşıyor. Takamadık bir türlü.
Köşe kapmaca oynuyoruz evin içinde. Şimdi oynamaktan yoruldu. Annesinin göğsünde sızdı.
Artık büyüdüğü için annesi meme vermek istemiyor ama bizim ufaklık annesinin eşref saatini yakaladımı annesi itiraz edemiyor.

Ne kadar inanılmaz bir hızla büyüyor bu yavrular.

Snow birkaç günlük

iki haftalık oldu bile

Bize ilginç gelen çok özelliği var. Annesinden tamamen farklı. Büyüdükçe göz renkleri farklılaşmaya başladı. Bir gözü mavi, bir gözü yeşil. Tıbda (tekgöz) Diskromatopsi diye tanımlanıyor. Baba tarafında hem Ankara hem Van Hem de İran karışımı olduğu için bizim de kafamız karıştı. Ben de araştırmaktayım hangi özellikleri daha çok göstermekte olduğunu.

Van kedisi yavrularında genellikle iki kulak arasında bir - iki siyah nokta olduğu görülürmüş. İki siyah nokta taşıyan yavruların çoğu tek renk gözlü olup, bu siyah noktalar, adeta tek-göz kedilerin mührü gibiymiş. Ancak baştaki bu siyah noktalar doğumdan sonra bir iki ay içinde kaybolur ve bazen sayıları 8-30 arasında değişen miktarda siyah kıllar olarak kalırmış. Snow'un iki kulağının arasında bir benek gibi duran siyah noktası var. Biz bunu anneden aldığı genin etkisiyle oluştuğunu sanmıştık

Van Kedisi'nin postu kalın, tüyleri normal uzunlukta olurmuş. Yazın azalıp kışın yeniden eski rengini ve beyaz bir kar topu halini alırmış. Biz bu minik yavruya isim ararken bir kartopu gibi olması sebebiyle Snow dedik.

Ankara kedisinin de benzer özellikler gösterdiğini okudum. Aralarında çok olmasada ayırt etmeye yarayan farklar var.Van kedisinin gözleri badem şeklinde ve kehribar rengindeyken Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıda ve mavi-sarı renkte olurmuş.
Van kedisinin yüzü daha yuvarlak, Ankara kedisinin sivri,Van kedisinin baş ve kuyruk kısmında lekeler bulunurken, Ankara kedisi ise genellikle bembeyaz olurmuş.
Ve Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısa imiş.

Ankara kedisi, terbiyeli, kibar, uyumlu, titiz, nazik, iyi kalpli, tatlı, sevecen, uyanık, sadık, zeki, bazen mahçup ve insandan uzak duran, bazen sokağı ve topluluğu arzulayan bir tabiata sahip
Van kedisi, uysal, şartlara intibak edebilen, sevecen, bağımsız, sakin, çevredekilerle iyi ilişki kuran yumuşak sesli, dost, zeki, yumuşak hareketlerle oyun oynayan yapıda olurmuş.

Van kedilerinin önemli bir özelliği ise korkmadan ve isteyerek suya girip yüzen yegane kedi cinsi olması imiş. Oysa Ankara kedileri sudan hoşlanmazmış. Bakalım Snow sudan hoşlanacak mı?

18 yorum:

  1. Defne, ama bu şeker şey tam bir kartopu, insanın ata-tuta oynayası geliyor, uzun ömürler dilerim, sevgi dolu bir evde büyüyecek şanslı miniğe :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de kartopu gibi.Yavaş yavaş adama dönmeğe başlamış. Çok güzel.Kediler büyüdükçe kaybetmiyorlar şirinliklerini.
    Bir de onların fotoğraflarını çekmek çok zor.Gördükleri an kaçarlar.
    Sudaki halini ben de çok merak ediyorum.
    Uzun, mutlu, sağlıklı beraberlikler diliyorum size Defne' cim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Defne'cim tam oğlumla benlik bu Snow, bayıldım bayıldımmmm:))

    YanıtlaSil
  4. Snow! Harikasın sen. Kartopu gibisin. Çok tatlısın.Allah nazarlardan saklasın.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Nil, Hem de nasıl. Kucağa alınmaktan pek hoşlanmıyor. Sürekli hareket halinde. Bazen sıkıştırıyorum. Koltuk altlarından gıdıklanıyor. Ancak çok küçük olduğu için midesi çok hassas olurmuş, fazla örselememek gerekirmiş. Ama biz dayanamıyoruz işte...Teşekkürler güzel yorumuna. Umarım şanslıdır, şansı hayatı boyunca devam eder. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Asumancım, biliyorsun bu blog yazısını senin fikrin doğrultusunda hazırladım. Benim için de bir günlük, miniğin çok hızla geçen bebeklik dönemini kayıt altına aldık sayende. Zaman geçtikçe blogda daha fazla yer kaplayacaklar sanırım. Su maceramızı paylaşmayı düşünüyorum mesela.... Fikrine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Özlem, çok şeker gerçekten. Aynı yeni büyüyen bebek gibi. Daha ne duruyorsunuz. Size de minicik bir can ne iyi olur...

    YanıtlaSil
  8. Mihribancığım, çok şekerdir, biraz yaramazcana ama sevimliliği ile örtüyor. Nazar değmez çünkü boncuk boncuk gözleri onu kötü bakışlardan korur.Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ayyy bayıldım valla çok tatlıııı....
    benimiçin öpermisinizzz....

    YanıtlaSil
  10. yerim ben onu.o patilerini, yüzünü gözünü öperim, çok tatlı çok.

    YanıtlaSil
  11. Cok tatli pamuk pamuk. Esnerkenki fotografi favorim.

    YanıtlaSil
  12. Halimeciğim, çok haklısın insan hep öpmek istiyor, şimdi gidip senin için koca bir öpücük konduruyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Zeynepcim, göesen öyle tatlı ki. Pembe-beyaz tanımı tam onun için. Patileri burnu, hatta kulakları pespembe. Tüyleri bembeyaz bir kartopu sanki. İnsan baktıkça doğanın estetik mucizesine inanamıyor. Hiç bir ressamın, hiçbir çizerin düşünemeyeceği yaratıcılığı gözleyince hayrete düşüyorsun.

    YanıtlaSil
  14. Didemcim, tam bir canlı pmuk yığını. Keşke fotoğraf makinem daha iyi olsaydı. Kızım için bir yarı profesyonel almıştım kullanıyor.Şimdi ikinci bir makine müsriflik diye düşünüyorum. Nasılsa hevesi geçecek diye düşündüm, ayrıca evde eskimiş iki adet otomatik fotoğraf makinesi var. Kamera ve fotoğraf makinası birlikte olan yeni bir kamera var. Ancak kullanım kılavuzunu okumaya üşendiğim için neresinden foto çekiyor bulamadım. Ben de eskimiş fotoğraf makinasıyla çektim ama çok bulanık çekti. Zaten Asumanın dediği gibi yerinde durmadığından çekmek o kadar güç ki. Olduğu kadar artık. Ben de o resmini çok sevdim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Sevgili Full yaprakları,
    Güzel bloklarınızı yorumunuz sayesinde keşfettim, her ikisini de izlemeye aldım. Sizde benim bloguma geldiğiniz için öok mutluyum. Artık paylaşacak çok şeyimiz olacak eminim. Sevgiler bizden Define Adasından:))

    YanıtlaSil
  16. Gracias por tu comentarío,pero y este gatito tan precioso,es un bebe guapísimo.Besos.

    YanıtlaSil
  17. Malu Muchas gracias. Bienvenido a la isla del tesoro.

    YanıtlaSil