18 Ağustos 2013 Pazar

JOBS

Başrolünde Ashton Kutcher’ın yer aldığı film, Apple'ın kurucusu olan ve 2011 yılında pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybeden teknoloji ve endüstri dahisi Steve Jobs'un gençlik yıllarından başlayan hayat hikayesini anlatıyor. Baştan söylemek gerekirse -benim de katıldığım üzere- film eleştirileri, filmin tam bir fiyasko olduğu konusunda birleşiyor. Filmde Jobs'un özel hayatından kesitler, kendini motive ediş şekli, onu yönlendiren kişiler anlatılırken özellikle Jobs'un gençlik yıllarına odaklanılıyor. Yönetmenliğini Joshua Michael Stern'in üstlendiği filmin senaryosunu ise Matt Whiteley kaleme almış. Biyografi olarak son derece ilgi çekici ve ders alınacak bir hayat olmasına rağmen, yılmadan hayallerinin peşinden koşan Steve Jobs'ın Apple ve bugün yaşamımızın birçok aşamasını kolaylaştıran iphone, ipad, itunes gibi icatlara nasıl imza attığı, düşüşlerinin ve tekrar ayağa kalkışlarının mücadelesi, pekte ilgi çekici olmayan, sıradan, karmaşıklıklar içeren bir üslupla ele alınmış olarak çıkıyor seyircinin karşısına. Oysa böyle bir hikaye elinize gelse, yazılabilecekler hakkında siz bile neler hayal edersiniz...

Steve Jobs'un evlatlık olarak verildiği aile tarafından sevgi ile büyütülmüş olmasına rağmen, gerçek ailesinin kendisini terk etmesinin karakterinde yarattığı travmanın üzerine kurulmuş ve tüm hayatı boyunca acımasızlığının, uyumsuzluğunun, bireyselliğinin ve filmde aktarılmaya çalışılan tüm diğer olumsuz davranışlarının kaynağının sebebi olarak gösterilmiş. Daha ziyade fiziksel benzerlik üzerine yoğunlaşılmış, görsel olarak nispeten başarılmış olsa bile, seyirciyi tedirgin eden master uyumsuzluklar var.

Apple'ın filmin çekimine hiçbir şekilde katkısı olmamış. Çekimlerin büyük bir kısmı Hollywood'un kuzeyinde yer alan San Fernando Vadisi'nde yapılmış. Jobs'un gençliğine odaklanan ilk bölümleri ise Jobs'u evlatlık edinen ailesinin garajında çekilmiş. Jobs'un hayatını yaşamaya kendini kaptıran Aston Kuthcer role hazırlanırken yaptığı Jobs'un beslenme şekli olan meyve diyeti yüzünden çok ilginç bir şekilde pankreasında oluşan sorunlar nedeniyle çekimler başlamadan bir kaç gün önce hastaneye kaldırılmış.

Jobs'u Ashton Kutcher'ın oynadığı filmi ilk eleştirenlerden biri Jobs'un ortağı ve Apple'ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak olmuş. Wozinak filmin gerçekleri yansıtmadığını fakat ortada aynı zamanda ticari bir proje olduğu için eleştirilerini açıkça yapmayacağını da belirtmiş.

Her şeye rağmen film seyircide etki bırakıyor ancak olması gerektiğinden daha doğrusu olabileceğinden çok daha az.












10 yorum:

  1. yorumun için teşekkürler
    film izlenebilirler kategorisine girdi o zaman
    güzel bir hafta diliyorum sana
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Zaman ayırıp izlenmeli gerçekten. Kendinize ait bir sonuç çıkaracağınızdan eminim
    sevgiler iyi haftalar

    YanıtlaSil
  3. Film izlemeyi, kitap okumak kadar ve bazen de seyahat etmek kadar ilgi çekici buluyorum. Çünkü izlediğimiz her filmde bizler de değişik yolculuklara çıkıyoruz. Tıpkı seyahat etmek gibi...filmin bir karesinde(n) uzanıp açılıyoruz kendi hayatımızın bir zaman dilimine!.. bazen de filmdeki karakter biz oluveriyoruz. Kimin söylediğini şu an anımsayamıyorum ama, gerçekten dünya her birimiz için bir pencere!..bizler o pencereden sırası ile bakıp zamanı gelince ayrılıyoruz.. Filmi izlenecekler listeme ekledim Defnecim.. Tanıtım için teşekkür eder, iyi haftalar dilerim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Evet esinciğim yine güzel ve tamamlayıcı bir yorum yapmışsın çok teşekkürler. Gerçekten seyredilen filmler insanları ve kendini anlama konusunda en etkili görsel iletimlerden biridir. Filmde yer alan metaforlar, kişinin kendine dönmesini, güçlü ve güçsüz yanlarını görmesi, tanımasını, olaylara farklı açıdan bakmasını sağlar. Filmdeki karakterlerin düşünce ve davranışlarının incelenmesi, kişinin kendi davranışlarını ve düşünce biçimini de sorgulamaya başlamasına aracılık eder. Aristoteles poetika adlı tragedyasında catharsisten bahseder. Filmde de aynı görsel iletişim kişinin karakterlerle kendini bütünleştirmesi, kendine dışarıdan bakma durumunu kazandırır.Bilinç dışına itilmiş duyguların tiyatro yada sinema gibi) görsellerde yaşananlarla duygularda boşalım olanağına kavuşturularak kişinin patojen duygulardan ve nevrotik hislerden kurtarılmasına olarak sağlar. Sinemadan çıktığımızda kendimizi mutlu hissetmemizin sebebidir bu aslında tam da ne olduğunu bilemediğimiz adlandıramadığımız. O nedenle ben sinemayı diğer görsel gösterimler gibi çok önemsiyorum ve ısrarla çevremdekilere öneriyorum.

    YanıtlaSil
  5. Özümsediğim kadarıyla, buram buram psikoloji, alt ve üst kimlik kokan bir film Defne hanım. İnsan davranışları ve olgularına merakımız ve ayrıca, benim için terapi filmi olması açısından ilk seyredilecekler listeme aldım. Tanıtım için teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Aslında filmi çok zorlarsanız bu tesbitler çıkıyor. Seyrederken kopukluklar nedeniyle film içine çekemiyor seyirciyi, ancak zorladığınızda ortaya çıkan pek çok imge var düşündüren. Belki de senaryoyu yazanın bu kadar yalın bırakmasının sebebidir altta yatan malzemeleri seyircinin ortaya çıkarması için. Seyrettiğim pekçoklarının tersine bu filmi seyrederken değil de sonrasında daha çok irdeliyorsunuz. Hala düşündüğüme göre yazar bunu başarmış. Bakalım sizde nasıl bir duygu yaratacak? Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Olumsuz yorumlara rağmen filmi merak ediyorum, belki ilerleyen yıllarda daha başarılı bir film de yaparlar Jobs'un hayatını, paylaştığınız için teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de Erenciğim. Yapılsa iyi olur. Keşke ölmeden kendi bir kitap yazsaydı. Merakım daha artti Woz'un eleştirisi yani filmin gerçekleri yansılmadığına dair söyledikleri kafamı karıştırdı. Çünkü bir sahnede Microsoft'a aleni hırsız muamelesi var, doğru olup olmadığını çok merak ettim açıkçası.

      Sil
  8. Filmi henüz izlemedim, ama yazınızdan anladığıma göre Jobs'ı bir dahi olarak almışlar ve eserlerini geri planda tutmuşlar. Günümüzdeki teknoloji rekabitini düşünecek olursak mantıklı görünüyor. Çocukluğumdan beri apple kullanan birisi olarak Steve Jobs'ın nelere imza attığını biliyorum. Amaçları apple'ı geri planda tutmaksa ayıp etmişler. Yine de izleyeceğim, paylaştığınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil