Deniz gören penceremden bakarken, boğazın mavi sularıyla akıp giden düşüncelerime penceremin dışında ektiğim çiçekler eşlik eder. Onların büyüme sevdalarına tanık olurum. Zaman zaman tomurcuklarıyla, yeni çıkan filizleriyle, kimisi de rengarek açan çiçekleriyle ruhuma huzur üflerler.
İşte o çiçeklerden biri geçen gün bana öyle bir süpriz yaptı ki, doğanın yaratıcılığı karşısında adeta şaşkına döndüm.
Seneler önce çokta değil şöyle 4-5 sene önce isterseniz alın diye toprağıyla kenara atılan bir garip kaktüsü, acıyıp eve getirmiştim. Öyle pek sevdiğim orkidelerim, menekşelerim gibi itina göstermeyip, penceremin önünde sukulentlerin yanına iliştirivermiştim. Öylece kah küçük küçük yavrular verdiğini gördüğüm, kah sulamayı unuttuğum onca yıllar sonra sanki bak işte ben burdayım dercesine inanılmaz güzellikte pembe renkli iki dal çiçek verdi bana kaktüsüm.
Önceleri pek anlamadım çünkü zaman zaman dibinden kendine benzeyen küçük yavrular veriyordu. Tepesinden çıkardığı iki top dikenli yuvarlağı yine yavru veriyor diye önemsemedim. Ama toplar gittikçe uzamaya başladı. Sonra anladım ki kaktüsüm çiçek vermeye hazırlanıyor
Açtım bilgi bankasını kaktüs hakkında yazılanları araştırmaya başladım. Araştırdıkça ilgim daha da arttı. Kaktüs adı yunanca 'dikenli bitki' anlamına gelen 'kaktos' kelimesinden geliyor. Oldukça ilginç bir yapıya sahipler. İki bini aşkın çeşidi var. Kaktüsler son derece dayanıklı ve yılın her döneminde tohum verebilme özelliklerinden dolayı türünü devam ettirebilen bir yapıya sahip. Su kaybetmemesi için diken şeklinde yaratılmış yaprakları, fraktal geometrik dizilişle etli gövdesi üzerine yerleştirilmiş bir ilahi dizayna sahip. Ana vatanı olan Kuzey ve Güney Amerika ve Meksika'nın çöl sıcağına dayanıklı yapısı sayesinde çok az su ile yetinebilir. Kurak bölgelerde oldukça sık rastlanan çiğ ve sis dağılmadan ve buharlaşma başlamadan önce dikenlerinin alt kısmında yer alan ve birer sünger görevini gören küçük tomurcuklardan faydalanarak havadaki suyu alabiliyorlar.
Kaktüsler, kültürler arasında çeşitli manevi anlamlara sahiptir. Sıklıkla zorluklar karşısında gücü, dayanıklılığı ve azmi temsil eden dayanıklılık sembolleri olarak görülürler. Amerika’nın keşfiyle Avrupa’ya gelen ilk kaktüsler, 15–17. yüzyıllarda sadece aristokratların seralarında sahip oldukları, inanılmaz kıymetli bitkiler haline gelmişler. Tıbbi araştırmalarda kullanılmışlar. Peru’daki İnka ve Meksika’daki Aztek uygarlıklarında ise kaktüsler asırlardır hep baş tacı edilmiş.
Orta Aztekler, çiçek açan bir kaktüsün uğurlu olduğuna inanırlar.. Onlara göre açan kaktüs çiçeği iyi şansı simgeler ve çiçeği açtığında sahibine iyi haberlerin geleceğini müjdeler.
Bu inanç bir efsaneye dayanır. Efsaneye göre, Saveş ve Güneş tanrıları , yurtlarından sürülen göçebe Azteklerin, ''kaktüsün üzerine tünemiş ağzında yılan tutan bir kartal gördükleri'' yere yerleşecekleri ve yeni şehirlerini orada kuracaklarını bildirmiştir. Aztekler Texcoco Gölü’nün ortasındaki küçük bir adada kaktüsün üzerine tünemiş ağzında yılan tutan bir kartal görürler. İşte orası bugün Meksika'dır. Mexico City’nin bayrağındaki kaktüs figürü bu efsaneye dayanır.
Benim kaktüsümün türü Selenicereus anthonyanus, güney Meksika'ya özgü bir kaktüs türü. Selenicereus adı, Yunan ay tanrıçası Selene'ye bir göndermedir. Çiçekleri bir gecede açtı ve sadece 24 saat canlı kalabildi. Beni en mutlu eden bilgi ise :
Pembe çiçekler açan kaktüs mutluluğu ve neşeyi ifade eder.Çiçek açan kaktüsler yaşamsal kaktüs enerjisini hayatınıza getirir. Bu, hayatınızın doğurganlık , refah ve iyi şansla kutsanmış olduğu anlamına gelir.Kaktüs çiçeklerinin zihin üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söylenir. Kaktüslerin çiçeklerini görmenin daha mutlu ve memnun olmanıza yardımcı olacağına inanılır. Feng Shui'de, bir pencereye veya arka verandaya yerleştirilen bir kaktüs, evinizi giren negatif enerjiden koruyacaktır.
Selam kimi insan eve sokakta gördüğü sahipsiz yaralı hayvan kimi insanda çiçek getirir. Ben de kaktüs sevenlerdenim. Ne şanslısınız. Az ama değerli 24 saat açan kaktüsünüz var. Yazın farklı yerde olunca ya sukulent ya da kaktüs yetiştirmek mantıklı. Susuzluğa dayanıyorlar. Sevgiyle kalın.
YanıtlaSilBen de her ikisi de var. Hem kedi hem bitki. Doğal olarak evimi güzelleştiriyorlar. Beni mutlu hissettiriyorlar. Her zorluklarına rağmen ne kedisiz ne çiçeksiz... Teşekkürler yorum için. Sevgiler
SilAhhhh muhteşem! Difenbahya bitkisini bilirsiniz mutlaka, ben çiçek açtığını bilmiyordum. Bir sabah salonum ama nasıl kokuyor sanki bir parfüm sıkılmış.. Difenbahya'nın çiçeğiymiş kokan ve her 10 senede bir açarmış :) 2-3 gün durdu çiçek, tüm sinek ve arıları eve çekti, kokudan bayıldık ama muhteşem bir deneyimdi, şimdiikinci 10 senesindeyiz bakalım neler olacak :))
YanıtlaSilBu arada Feng Shui'ye göre kaktüs evde kesinlikle olmaması gereken bir bitki, o yanlışı düzelteyim isterim. Bazı kaynaklarda dediğiniz gibi geçiyor ama orijinalinde kaktüs evde olmamalı.. Ama Feng Shui'yi takan kim :)) Yani en azından ben değilim. Maalesef kayınvalidem aşırı Feng Shui'cidir..
Difenbahyanın çiçek açtığını bilmiyordum. Ama difenbahyalar belli dönemlerde tohumlarını resmen top atar gibi etrafa saçıyorlar ve bu tohumlar zehirli olduğu için evdeki çocuklar ve hayvanlar için tehlikeli olduğunu duymuştum. Hatta bir difenbahyayı bu sebeple evden çıkarmiştım. Benim de salonumda bir kılıç çiçeği var. Onu da sokakta bulup eve getirmiştim. Her sene beyaz bir iki dal çiçek açıyor ve inanılmaz bir parfüm kokusu bir hafta evden çıkmıyor. Feng shui ye gelince bu konuda bir kitap okumuştum. Kaktüslerin kesinlikle evin dışında olması gerektiğini yazıyordu. Ben de penceremin dışına ekmiştim o yüzden. Bu şekilde kötü enerjinin eve girmesi engellenir diye. Ama bilimsel araştırmalara bakınca kaktüsün telefonun çıkardığı radyasyonu emdiği ispatlanmış. Bu açıdan bakınca feng shuiyi pek kaale almamak lazım. Teşekkürler güzel yorumun için. Sevgiler
YanıtlaSilKaktüs sevmek sabır işidir derler :-) Sabırla beklerseniz harika güzelliklerle gelirler derler :-) Çok güzelmiş... Sevgiler.
YanıtlaSilDedikleri doğruymuş. Gerçekten kaktüs enteresan bir bitki. Dıştan baknca sana hiç değişim geçirmiyor sanki yaşamıyor gibi geliyor. Ta ki o güzelliği verene kaar. Ben ce umudu simgeliyor kaktüs. Hiç ortada yokken çıkıp geliveren. Teşekkürler yorumun için
SilRahmetli annemin bir çok çeşit çiçeği yanında kaktüsleri de vardı. Çocuk aklımla anlamazdım o dikenli bitkileri neden tuttuğunu. Sonra bir gün tüm çeşit kaktüsler teker teker çiçek açmaya başladılar, hepsinde bambaşka görsel ve renk şöleni vardı. O zaman bu zamandır kaktüslere ayrı bir hayranlığım var. :)
YanıtlaSilSizin de bu şölene denk gelmeniz harika olmuş. <3
Görsel olarak çirkin sayılabilecek bir nesnenin böyle güzelliklere dönüşmesi sanırım evrenin bize bir tür mesajı. Aynı tırtılın kelebeğe, çirkin ördek yavrusunun kuğuya dönüşmesi gibi. Anneniz cennette güzellikler içinde huzurla uyusun. Bu vesile ile annenizi de anmış olalım. Ruhu şad olsun.Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil