
Bu hikaye dini bir ritüel olarak İslam dininde yer almış. Hz ibrahim'e ithafen onun bu başarısını simgesel olarak kutlamak üzere her yıl müslümanlar bu ritüeli gerçekleştirmeyi adet edinmişler.Ancak burada ki felsedfenin gerçekten anlaşıldığından emin değilim.Kurban felsefesinin aslı, kişinin Tanrı için en sevdiği, en değer verdiği şeyinden vazgeçmesinde yatar.Kişi bunu vicdanında hissettiğinde ve kabul ettiğinde ise Tanrının mükafatıyla karşılaşır.Yaşadığımız hayatta sahip olma olgusunun tutsağı haline gelen insanoğlu, kendine sunulana bağlanır. Bağlılıklarımızla orantılı olarak ise kaybettikçe acı çekeriz. Kurban Bayramı kutlama mantığının arkasında, maddi hayata dair bağlılıklarımızı azaltarak tutkulardan, yaşadığımız dünyada sahip olduklarımızın bize ait olmadıklarını bu nedenle kaybedebilmeyi kabul etme olgunluğunu kavrayabilmekte yatar.
Yoksa günahsız üç beş tane hayvanı boğazlamakta, etlerini dolaba istif edip, gereksiz kısımlarını eşe dosta dağıtmakta, yada internetten kurban bağışlamakla OLMAZZZZ.
Hepinizin Kurban Bayramını Kutluyorum.
Yürekten katılıyorum.. Maddiyatçı dünyada bu tür felsefi yaklaşımlar göz ardı ediliyor ve her şey amacından saptırılıyor.
YanıtlaSilSevgili Defne, bende bir miminiz var. Uğrarsanız çok sevinirim.
YanıtlaSilSevgiler...
Sevgili Begonvilli ev, felsefe olmadan sadece din değil, yaşam da bir dogma olarak kalır. Bu ve diğer yorumların için çok teşekkürler, bana yazmak için heves veriyorsunuz.
YanıtlaSilSevgili Asuman, blog hayatımın ilk mimini senden aldım.Bu tür oyunları bilirim ve çok severim ama adına mim dendiğini bilmiyordum.Hemen bir kitap seçip yazmaya başlıyorum.Beni seçtiğin için teşekkürler.
merhaba........
YanıtlaSil