17 Mart 2021 Çarşamba

Satrançtan Hayat Oyununa

Siyah&Beyaz
Resim Kağıdı üzerine Karakalem
30X42 Şubat,2021   
   
    Satranç; hayatın 64 kareye indirgenmiş prototipidir. Oyununun oynandığı satranç tahtası 32 Siyah ve 32 beyaz karelerden oluşur. Aynı hayat denen oyunda olduğu gibi, bu siyah beyaz kareler, yaşamın siyahları beyazlarıdır. Beyaz; iyiyi, aydınlığı, masumiyeti ve saflığı ifade ederken, siyah kötüyü, karanlığı ve acıyı temsil etmektedir.Biri diğerinin nedeni olarak vardır. Yunan düşünür Herakleitos'a göre iyiliğin varolması için kötülüğün, ışığın varolması için karanlığın, tokluğun varolması için açlığın olması gereklidir. Bu diyalektik anlayış, temel düşünesini Kant’tan alan ve Hegel'in geliştirdiği ''gerçekleri oluşturan kavramların her biri karşıtını kendi içinde taşır'' felsefesini yaşamın merkezine koyar.

    Eski bir Kızılderili hikayesinde, birbirleriyle boğuşup duran biri beyaz, diğeri siyah iki kurt köpeğini izleyen çocuk, yaşlı reise kabileyi korumak için neden bir köpeğin yeterli olmadığını, ikinci köpeğe neden ihtiyaç olduğunu sorar. Reis onların iyiliğin ve kötülüğün simgesi olduğunu, iyiliğin ve kötülüğün de içimizde sürekli mücadele edip durduğunu, hangisini daha iyi beslersen, onun kazanacağını söyler.

    Evrende hareket olması için zıtlıkların varlığına ihtiyaç vardır 

    1759 yılında Adam Smith ‘Ahlaki Duygular Kuramı’ kitabında  diyalektik felsefeyi temel alarak 'ben' ile 'diğer ben' arayışını irdeler. Ona göre insan, kendisini diğeri ile paylaşmak, kendisini diğerinde inşa etmek ister.  
      
    Resim yapmayı çocukluğumdan beri çok severim. O günlerden hatırladığım en  mutlu olduğum zamanlar annemin önüme koyduğu rengarek boyalar, boyama defterleri, kağıtlar kalemler arasında geçirdiğim zamanlardır. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan bütün bir gün resim yapardım. İlk atkuyruklu kız çocuğu resmi yaptığım günü hatırlıyorum. O resim hafızama kazılı.
       
    İlkokul 1. sınıfta  okuma yazmayı söktüğüm o gün 4 ekim günü hayvanları koruma günüydü ve ben bir kedi resmi yapıyordum. O kedi de hafızamda tüm güzelliği ile duruyor. 

    Uzun bir süre ara vermiştim çok sevdiğim resim yapmaya. Elim ne kalem ne de fırça tutamadığı onca karanlık yılın ardından, resme geri dönme zamanının gelmesini bekledim durdum. 


Resim Kağıdı üzerine Karakalem
30X42 Şubat,2021
     Stefan Zweig Satranç oyunundan, 'dünyaya hangi tanrının getirdiği kimsece bilinmeyen tek oyundu' diye bahseder.  

'İki Ben’imden her biri, yani Siyah Ben ve Beyaz Ben birbirleriyle rekabet etmek zorundaydılar ve her biri kendi adına galip gelmek, kazanmak için kendini bir tutkuya, sabırsızlığa kaptırıyordu…” 

    Satranç oyununda da, hayat oyununda olduğu gibi yenmek yada yenilmekten daha önemli olan mücadelenin içinde olmaktır. Yenilgilerimiz bize bunu öğretebilecek en büyük güçtür. 

    


Bunca yıl sonra geriye dönüp baktığımda hayat oyununun bana öğrettiği en büyük ders, kendi içine bakmanın, hünerlerin en büyüğü özündeki kusurları , yanılgıları bulmanın, görmenin , bilebilmenin ise en büyük erdem olduğuydu,


Resim Kağıdı üzerine Karakalem
30X42 Şubat,2021
Resim Kağıdı üzerine Karakalem
30X42 Şubat,2021











 

10 yorum:

  1. Satranç ve hayat ilişkisini, bağlantısını ne kadar güzel anlatmışınız. Kaleminize sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry Kasparov'un Zirveye çıkan yol isimli kitabını okumuştum bir dönem. Geçenlerde Stefan Zweig'in Satranç kitabı elime tesadüfen geçti. Çok etkileyici bir kitaptı. kapağında “İncecik bir kitaba, tarihin en büyük acılarını sığdırmak mümkün müdür?.diye yazıyordu. Düşünceler üstüste yığılınca çağrışım yaptı. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ellerine sağlık sevgili Defne, seni buralarda görmek uzun zamandır görüşemediğim bir akrabaya rastlamış gibi mutlu ediyor onca yılın ardından. Semaverli olan resme bayıldım, diğerlerini de görmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne çok yazılar yazdık, paylaştık, kartlar hediyeler gönderdik birbirimize. Hayatlarımızı yakın dostlar gibi birlikte yaşadık, acımızı da sevincimizi de paylaştık. Çok kişi zaman içinde ya blog yazmaktan vazgeçti yada aramıza hayatlar girdi. Dolayısıyla aynı duygularla teşekkür ediyorum. Yorumundaki yakınlığı, dostluğu sevgiyi hissettim. Umarım hayat da izin verir kalem ve fırçayı artık bırakmam. Sevgiyle sağlıkla hepimiz için daha nice paylaşımlar diliyorum.

      Sil
  3. Görsel bir şenlikle karşılanmak çok hoş oldu. Bunca yıl sonra eline yeniden fırça ve kalem almaya başlaman ne güzel. Satranç ve hayat gerçeği hiç aklıma gelmemişti. Kızılderili hikâyesi müthiş. Herakleitos menşeli diyalektik anlayışa ben de gönülden inanırım. Kaba insanları olmasaydı zarif insanların değeri bu kadar anlaşılabilir miydi? Zıtlıkların varlığına hem de nasıl ihtiyaç var.
    Karakalem resimler harika olmuş gerçekten de. Son derece profesyonelce olmuş her biri. Resim yapmak yetenek işi vesselam. Uzun aralar vermeden devamı gelsin lütfen. Bunu tüm kalbimle diliyor ve bekliyorum. Emeğine sağlık Defnecim.💐💐🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlar beni nasıl mutlu ediyor anlatamam. Her yorumun beni daha bir heveslendiriyor. Beni hayata daha bir bağlıyor sanki. Çok teşekkür ederim benim için çok değerli olan desteğin için. İyi ki seni tanımışım. Sevgiler en içteninden

      Sil
  4. Resim yapman ve yazman ne güzel. Buralarda görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tüm paylaşımlar hem kendimize hem de okura keyif veriyor. Umarım hayat izin verir pek çoklarını paylaşırız. Güzelliklerle, sevgilerle

      Sil
  5. Ah nasıl atlamışım yazılarınızı, şimdi kaçırdıklarımı en baştan okuyorum:) yazılarınıza yeniden kavuşmak çok güzel:) çalışmalarınız muhteşem, elinize sağlık Defne Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum. Çok teşekkür ederim güzel yorumuna

      Sil